Вірусний маркетинг «по Матешицу»

Вірусний маркетинг «по Матешицу»Дитріх Матешиц (Dietrich Mateschitz), засновник Red Bull, в один момент зважився кинути виклик самому собі, оточенню й звичному способу життя. Він не побоявся залишити престижну роботу, вклав всі гроші в створення нового продукту й з головою занурився в світ вільного підприємницького плавання.

Вірусний маркетинг “по Матешицу” проходить під девізом: “Ми не постачаємо продукт до споживачів – ми постачаємо споживачів до продукту”.

1. Чітке позначення своєї цільової аудиторії. Red Bull зробив акцент на молоді й студентах.

2. Розмаїтість каналів комунікації. Red Bull придумував нові форми й формати спілкування із клієнтами. Завдяки оригінальним ідеям бренд ставав популярним, таким, що запам’ятовується, а маркетингова стратегія, постійно поліпшуючись й удосконалюючись, згодом стала універсальною.

3. Універсальний маркетинг. Методи, що використовувалися в одній країні, з успіхом застосовувалися в іншій. Наприклад, в Англії маркетинговий департамент придумав робити семплінг продукту в гуртожитках, нічних клубах, студентських вечірках, а також під час сесії – саме тоді, коли потрібна додаткова енергія. Пригощали продуктом симпатичні спортивні дівчини на автомобілях Mini, на даху яких були поміщені муляжі банок Red Bull. Саме функціональність Red Bull стала підмогою в подальшій стратегії маркетингу. Потім це успішно повторилося в Німеччині (“Жуки”), а потім в Америці (Suzuki).

MUST READ:  Сім помилкових стереотипів сучасного маркетингу

4. Стиль життя. Матешиц зрозумів, що просто продавати напій недостатньо, необхідно зробити із цього певну філософію, органічно ввести енергетик у життя споживачів, зробити його необхідним атрибутом. Іншими словами, створити стиль життя, власну культуру. Тоді “напій буде жити вічно”.

5. Культ. Дуже важливо було надати бренду відтінок культовості. У такий спосіб розширюється коло споживачів, зростають увага й інтерес до напою, пропагується певний стиль життя. Red Bull став організатором нестандартних змагань для спортсменів-екстремалів. Деякі подібні заходи виросли у світові чемпіонати. Red Bull ніколи не спонсував “чужі” змагання, завжди створюючи щось нове, своє, повною мірою передаючи зміст доленосного слогана “Red Bull окриляє!”. Цієї стратегії бренд дотримується й зараз. (До речі, нещодавно у Києві відбулася цікава подія “1-ий Red Bull Flugtag”). Сайт Red Bull теж виконаний у досить оригінальній манері. Він не схожий на традиційний сайт якогось напою. Це, скоріше, молодіжне співтовариство, де цінується ініціативність, креативність й, звичайно ж, нескінченна енергійність.

MUST READ:  Перестаньте витрачати свій час на соціальні мережі

За матеріалами статті “Red Bull как стиль жизни”