Як рекламістові достукатися до споживача?

Реклама всіх типів та різновидів настільки часто намагається влізти у свідомість пересічного громадянина, що у більшості людей вже встиг виробитися цілком закономірний режим ігнорування будь-яких рекламних повідомлень. Тобто, ми їх бачимо – але не сприймаємо і не запам’ятовуємо. Проте, вочевидь, рекламісти не згодні на те, щоб їх „дітище” ігнорували і проходили повз, не кидаючи навіть погляду у бік кольорової вивіски; перемикали телевізор під час рекламного блоку і т. п. Тому у бій іде важка артилерія!

Давно відомо: що шокує – те не може не зацікавити. Ясна річ, люди, які створюють рекламні кампанії, не могли не скористатися цим фактом.

Ось два приклади „оригінальної” реклами, взятої із сайту marketing.web-standart.net:

1. У першому прикладі маємо використання конфлікту на футбольному полі для створення рекламного ролику Nike. Йдеться про відомий конфлікт між гравцями Матерацці та Зіданом. Матерацці погодився знятися в новому ролику для Nike. За сюжетом ролика Матерацці проводить тренування на футбольному полі. Спортсмен в буквальному сенсі приймає на груди надзвичайно важкі предмети: спершу м’яч для боулінгу, потім удар Зідана повторює регбіст у шоломі, потім Матерацці таранять робітники із залізною трубою, потім він витримує удар джипа. Ухилився він лише від машини, яка зносить будинки.

MUST READ:  Завдяки чому реклама McDonald's ефективна?

І якщо такий різновид реклами ще допустимий, оскільки сам учасник конфлікту погодився взяти учать у ролику, то другий приклад просто жахає:

2.Індійське агентство M&C Saatchi, рекламуючи скраб для обличчя вирішило зіграти на загальносвітових трагедіях та смерті дітей. Страшна картина теракту в Нью-Йорку, атомний вибух в Японії і обличчя мертвої дитини, яку відкопують із землі – це не соціальна реклама, не спроба заставити цинічне суспільство поглянути на важливі проблеми. Це просто реклама нового скрабу для обличчя під слоганом: „Є шрами, які не зникнуть.”

Боротися з цією проблемою, здається, немає кому. Рекламні агентства, як і замовники, частіше думають над прибутками, яких вдасться досягнути, ніж над етичним аспектом реклами. Широким же народним масам як завжди – байдуже.