Як боротися з перфекціонізмом?

Як боротися з перфекціонізмом Існує доволі розповсюджений стереотип, що бажання людини завжди виконувати кожну свою справу ідеально – це позитивна риса. Втім, Пенелопа Транк (Penelope Trunk), одна з дописувачів блога Life at Work на bNet, вважає інакше. “Я переконана, що перфекціонізм – це хвороба, – стверджує вона. – Перфекціонізм шкодить вам та людям, які вас оточують, тому що перфекціоніст не здатен побачити загальної картини, надмірно фокусуючись на деталях”.

Жодна людина не здатна досягнути досконалості, в тому сенсі, що більше не буде чого додати, чи що виправити. Попри це, багато людей продовжують здійснювати спроби досягнути ілюзорної цілі, сходячи в процесі з розуму. І це при тому, що деякі типи робіт не вимагають досконалості.

Більше того, перфекціонізм часто призводить до депресії. Сідні Блатт (Sydney Blatt), психолог з Єльського університету виявила, що відсоток самовбивств серед перфекціоністів набагато вищий, ніж серед інших людей.

Яким же чином можна уникнути шкідливого перфекціонізму? Пенелопа Транк дає три поради:

MUST READ:  5 маркетингових пасток, яких варто уникати вашому бізнесу

1. Сприймайте за належне той факт, що ви можете виявитися неправими. Ви маєте право відстоювати хибну думку, розповідати абсурдну історію чи носити дивний одяг. Ви маєте право займатися справою, яку не до кінця розумієте. Люди не подумають, що ви несповна розуму. Вони подумають, що ви витрачаєте свою енергію на щось інше – те, що має для вас більше значення.

Крім того, страх зробити помилку призводить до того, що людина перестає розвиватися. Адже один з найприродніших способів навчання – це навчання на помилках. Перфекціоніст же, замість того, щоб розвиватися, просто уникає тих справ, яких боїться, і береться лише за ті, які і так доведені до блиску.

2. Краще бути наполегливим і працелюбним, ніж бути перфекціоністом. Різниця між цими визначеннями доволі суттєва, навіть якщо на перший погляд вона може здатися неочевидною. Наполеглива людина знає свою кінцеву ціль, і рухається до неї, навіть якщо на шляху їй доводиться робити щось неідеально. Перфекціоніст же, навіть знаючи кінцеву ціль, з великою ймовірністю просто не дійде до неї, тому що назавжди зупиниться на першому кроці, доводячи його до досконалості.

MUST READ:  Чому на роботі не працюють

3. Працюйте з людьми, а не з речами. Дослідження, проведені Harvard Business Review, доводять, що ваші професійні навички в робочому середовищі зазвичай важать менше, ніж ваша здатність взаємодіяти з людьми та входити у баланс із корпоративною культурою. Дуже часто певну посаду в компанії отримує не та людина, яка володіє найкращими професійними навичками, а та, яка більше сподобається керівникові. І справа тут не в дискримінації, а в банальному відчутті лідера, чи впишеться потенційний співробітник у колектив. Адже професійні навички завжди можна здобути, а от особистісні – далеко не завжди.