Правила Мобіуса: Як приймати інвестиційні рішення

Правила Мобіуса: Як приймати інвестиційні рішенняМарк Мобіус (Mark Mobius) – всесвітньо визнаний у сфері інвестиційної діяльності експерт із більш ніж 30-річним досвідом успішних капіталовкладень. Очолювана ним компанія Templeton Asset Management Ltd. за час свого існування зуміла підвищити вартість активів більш ніж в 11 разів. І багато в чому завдяки принципам, на основі яких Марк Мобіус приймає інвестиційні рішення.

1. Не йдіть за натовпом. За твердженням Мобіуса, більшість успішних інвесторів – це ті, хто робить усе всупереч думці натовпу. Тому, якщо ви не знаєте, яке рішення прийняти, купуйте, коли всі продають, і продавайте, коли всі купують.

Аналогічна порада справедлива й відносно найближчого оточення. Навіть якщо ваші колеги або друзі стверджують, що якась інвестиція гарантує високий прибуток, не поспішаєте прислухатися до їхніх рекомендацій. Ваша ситуація відрізняється від будь-якої іншої, і рішення теж повинне прийматися вами без сторонньої допомоги.

2. Майте терпіння. Не варто поспішати із продажем акцій недавно купленої компанії. Інвестор, який бажає отримати істотний прибуток, дасть організації можливість і час розвиватися й рости. І тільки після її виходу на певний рівень буде ухвалювати рішення щодо продажу.

MUST READ:  Porsche і зміни

3. Користуйтеся методом «краплинного уливання» грошей у ринок. Іншими словами – робіть регулярні інвестиції невеликими порціями. Насправді, незважаючи на всі прогнози, ніхто не знає, куди рухаються ринки. А цей підхід дозволить знизити ризики.

4. Інвестуйте в «прикордонні ринки». Під час кризи багато інвесторів стали виводити свій капітал із країн, що розвиваються. Але Мобіус радить робити прямо протилежне: вкладати гроші в так звані «прикордонні ринки». Незважаючи ні на що вони не можуть домогтися хоча б статусу «тих, що розвиваються»: вони занадто малі, і їхня активність погано прогнозована. Однак, за статистикою, саме вони неухильно ростуть із 1988-го року, причому набагато швидше, ніж ринки розвинених країн.

5. Досліджуйте демографію. Якщо ви плануєте капіталовкладення в закордонну компанію, то, перш ніж приймати рішення, поцікавтеся середнім віком населення країни, щоб оцінити, наскільки продуктивно буде розвиватися її ринок у найближчі роки.

6. Оцінюйте вартість самостійно. Ринкова ціна компанії і її активів може бути як завищеною, так і заниженою, тому не варто сприймати її як об’єктивний показник. Самі проаналізуйте відношення прибутку компанії до ціни її акцій. І ви побачите, наскільки виправдана ціна.

MUST READ:  16 секретів партизанського маркетингу

7. Вивчайте себе й свою ситуацію. Щораз, перед тим, як прийняти ризиковане рішення, визначайте межу можливого для себе й у даних умовах, а також свою готовність ризикувати. І приймайте рішення, ґрунтуючись на фактах.

8. Не вірте всьому, що читаєте й чуєте. Особливо намагайтеся не помічати голосних заголовків. Як правило, під час обговорення будь-які ринкові тенденції перебільшуються, і, якщо приймати рішення з урахуванням цієї інформації, є ризик втратити чимало грошей. Завжди намагайтеся зрозуміти, що відбувається «за сценою», про що говорять ті або інші факти й тенденції й до чого це може привести.

За матеріалами журналу “Управління компанією”