Невміння слухати може стати основною перешкодою при прийомі на роботу

Невміння слухати може стати основною перешкодою при прийомі на роботу Якщо ви добре підготувалися до співбесіди, тоді з легкістю розповісте потенційному роботодавцю історію своєї кар’єри та не забудете згадати про всі досягнення на робочому місці. Більшість людей вважають, що цього достатньо, щоб саме вони стали найбільш бажаними кандидатами на посаду. Втім, на жаль, багато хто забуває про ще один надзвичайно важливий аспект успішної співбесіди – вміння слухати!

Дебра Вітман (Debra Wheatman), досвідчений експерт з питань управління людським капіталом, пояснює, чому люди, які відчувають занепокоєння, розмовляють більше та яким чином це може зашкодити їхнім шансам отримати омріяну посаду. Про те, чому вміння слухати має настільки велике значення та про що потрібно пам’ятати, приходячи на співбесіду, вона пише у блозі Glass Door.

1. Не починайте обдумувати свою відповідь до того, як повністю почуєте і зрозумієте запитання. Якщо необхідно, попросіть інтерв’юєра уточнити запитання. Головне для вас – зрозуміти, що саме хоче почути співрозмовник.

MUST READ:  Стратегія переговорів win-win

2. “Слухання” не обмежується вашими вухами. Ви повинні вміти помічати невербальні знаки. Крім того – демонструвати власний інтерес та залученість із допомогою мови тіла.

3. Ніколи не перебивайте співрозмовника. Це надзвичайно неввічливо. Більше того, людина, з якою ви розмовляєте, може втратити “нить” бесіди. Тому дочекайтесь, поки інтерв’юєр повністю закінчить запитання.

4. Ви можете тренувати навички слухання, працюючи зі спеціальним наставником чи з друзями, колегами, членами родини.

5. Вмійте помічати, “про що мовчить” співрозмовник. Наприклад, коли інтерв’юєр запитує, чи здатні ви працювати більше, ніж стандартних 40 годин на тиждень, ви можете поцікавитися на скільки саме більше вам потрібно працювати. Хороші навички “слухання” допомагають ставити правильні запитання та приймати інформовані рішення.