Скільки коштує посмішка?

Скільки коштує посмішка?Як відомо, посмішка – невід’ємний елемент у діловому етикеті. Питанням, скільки ж вона насправді коштує, задалися дослідники з Бангорського університету. За їхніми підрахунками, ціна однієї посмішки становить не багато не мало … $0,43.

Таку невисоку оцінку посмішки в грошовому еквіваленті дослідники пояснюють тим, що предмет дослідження не є дефіцитним і люди взагалі ж часто посміхаються. Так, протягом однієї короткої розмови співрозмовники обмінюються 10-20 посмішками. Щоб підрахувати, скільки коштує одна з них, дослідники провели опитування, основним завданням якого було з’ясувати, скільки респонденти готові заплатити за товар або послугу понад їхню вартість, якщо продавець осяйно їм посміхається. Ефект такої поведінки співробітника роздробу може виразитися також у тім, що покупець зважиться на покупку, приміром, більш дорогого автомобіля, ніж планував, або придбати більше продукції, послуг.

У Бангорському університеті наполягають, що посмішки бувають геть різними. Та, котра цінується, повинна бути ще й щирою. Ефект такої щирості вони перевірили нехитрим експериментом. 36 волонтерам запропонували гру на гроші з комп’ютерною програмою, де партнером по грі був усміхнений анімаційний герой. Одна частина волонтерів грала з героєм, посмішка якого була не більш ніж увічливою, інша – з героєм, посмішка якого була мімічно більш «щирою». Гра була побудована так, що випробувані вигравали більш значні суми грошей у комп’ютерної програми із увічливою посмішкою. Але, як виявилося, учасники однаково воліли продовжити гру не з «увічливим», а зі «щиро» усміхненим героєм.

MUST READ:  Лікарня. Менеджерам вхід заборонено

За матеріалами журналу “Компаньон”.