Друга економіка

Друга економікаПід такою незрозумілою при першому наближенні назвою була опублікована у McKinsey Quarterly дуже цікава і водночас суперечлива стаття Браяна Артура (Brian Arthur) про перспективи ринку праці та світової економіки в цілому в найближчі кілька десятиліть.

Браян пов’язує всі глибокі економічні зміни із розвитком технологій і пояснює, яким чином інформаційні технології впливають на ринок праці. Власне, “другою економікою” він назимає саме цифрову економіку, та, яка відбувається “онлайн”, без необхідності створювати магазини та супермаркети в реальному світі. Він наводить простий приклад:

“Двадцять років тому, прибуваючи в аеропорт, ви в першу чергу йшли до столика реєстрації, давали свої паперові квитки співробітнику аеропорта, який реєстрував вас та ваш багаж на рейс, видаючи відповідні документи. Вся ця робота здійснювалася людьми.

Сьогодні, по прибуттю в аеропорт, ви шукаєте автомат з видачі посадкових талонів. Скориставшись своєю карткою “постійного пасажира” або звичайною кредитною карткою, ви вже за три чи чотири секунди отримуєте посадковий талон, реєстраційні документи та ідентифікаційний ярлик для багажу.

MUST READ:  Винна система, а не люди, які працюють в ній!

Найцікавіше те, що відбувається протягом цих трьох-чотирьох секунд. В момент, коли ви вставляєте картку в автомат, той починає розсилати запити іншим комп’ютерам, перевіряючи ваші дані, статус вашого рейсу, попередню історію ваших подорожей, відсутність у вас конфліктів із законом тощо. Вся ця “комунікація” здійснюється без участі людей – виключно між машинами!”

Міркуючи над подальшим розвитком технологій, Браян приходить до висновку, що в майбутньому людям доведеться набагато менше працювати, оскільки значну частину механічної (і не тільки) роботи, за них будуть виконувати “розумні роботи”.

“Можливо, економіка еволюціонує, тим самим створивши цілий набір нових робочих місць. А можливо люди просто працюватимуть менше, маючи короткий робочий тиждень та довгі вихідні. Єдине, в чому не доводиться сумніватися – то це в тому, що сама по собі ідея продуктивності суттєво зміниться протягом наступних двох чи трьох десятиліть”.