Як теорія обмежень системи скоротила час будівництва до 4-х годин

Як теорія обмежень системи скоротила час будівництва до 4-х годин Чи реально побудувати повноцінний житловий будинок з чотирма спальнями менш, ніж за чотири години? Уорен Джек (Warren Jack), володар світового рекорду фонду Habitat for Humanity за найшвидше будівництво, а також керівник групи планування, довів, що за наявності правильних інструментів та організації процесу можливо все.

Технологія “критичної цілі” доктора Голдратта (Eliyahu Goldratt), автора теорії обмежень, була одним із двох ключових факторів, як сприяли встановленню нового рекорду зі швидкості будівництва – житловий будинок в Новій Зеландії було повністю зведено за 3 години, 44 хвилини та 59 секунд.

Попередній рекорд, встановлений в червні 1998-го в Нешвілі (штат Теннесі) складав 4 години, 39 хвилин та 8 секунд. Метою Нової Зеландії було побити планку в 4 години. Втім, фактичний результат виявися ще більш вражаючим.

Правила передбачали будівництво повноцінного будинку – від фундаменту до таблички з адресою. Будинку, в який можна було б негайно вселитися.

MUST READ:  gPhone - безкоштовний телефон від Google?

Місце будівництва складалося із двох майданчиків, на кожному з яких уже були розташовані готові елементи майбутнього будинку. На першому майданчику знаходилася підлога, дренажна система, електромережі та панелі для стін. На другому майданчику знаходилася стеля.

Після того, як було подано стартовий сигнал, були встановлені стіни. Одночасно зі встановленням стін по всьому периметру тривала робота зі зведення будівельної ферми для даху. На даху були встановлені фасадні дошки, спрямувальні балки тощо. Як тільки етап з установкою стін був закінчений, 80-тонний кран підняв дах і встановив його на стіни.

Після цього була встановлена сантехніка, пофарбовані стіни та стеля, постелені килими, встановлені двері і повішені штори. Правило було просте: “В одній кімнаті повинен був працювати тільки один працівник”, але ближче до закінчення людьми заволодів ентузіазм і кожен брався за все, що міг зробити. Якби була збережена дисципліна і люди покидали будинок після того, як виконали своє завдання, загальний час можна було скоротити ще на 15 хвилин.

MUST READ:  Три «стовпи» раціонального і стабільного бізнесу

Одночасно зі встановленням кровельного заліза конструювалися сходи, прокладалася доріжка до входу, встановлювався поштовий ящик, розвішувалися мотузки для сушки білизни, а також зводився дерев’яний паркан по всьому периметру будівництва. Було також посаджено 3 дерева, а газони були вирівняні та засаджені травою.

Даний кейс ще раз довів, наскільки важливою та критичною для успішного досягнення цілі може виявитися правильно вибрані методологія та інструментарій.

Джерело: goldratt.biz