Фобії підприємців-початківців

Фобії підприємців-початківцівКожен підприємець, який розпочинає свій власний бізнес-шлях і озброюється лише ідеєю для майбутньої справи, природно відчуває певну тривогу або навіть страх перед незвіданим, з яким йому вже скоро доведеться зіткнутися. Портал VLASBIZ.net пропонує розібратися, чи насправді так боязко починати свою справу, і аналізує основні страхи, з якими стикаються підприємці-початківці.

Найголовніше усвідомити те, що початок своєї справи – це не запуск надскладної в технологічному плані ракети. Звичайно, зробити перший крок нелегко, але й не так складно і страшно, як багато підприємців собі уявляють. Взагалі, початок своєї справи – це поетапна процедура, яка базується на точному розрахунку і здоровому глузді.

Страхи виникають в основному від нестачі інформації і не знання того, що очікує людину в майбутньому. Це стосується будь-якої сторони життя, не лише бізнесу. Тому вміння планувати, прогнозувати, прораховувати ситуації допоможе заздалегідь знати про те, що буде. Відповідно і страхів у вас не залишиться, адже чого боятися, якщо відомо, що вас чекає.

Найпоширеніший страх у підприємців пов’язаний з роздумами, чи буде затребуваний товар або послуга, яку підприємець збирається запропонувати потенційним споживачам. Отже, перше, що ви маєте зробити, після того, як ви визначилися з ідеєю бізнесу і тим, чим ви збираєтеся займатися, це обов’язково поговорити з людьми, які вас оточують (рідні, друзі, знайомі, співробітники), щоб отримати від них початкову інформацію про те, що вони думають про вашу ідею. В обов’язковому порядку серед інших питань, необхідно дізнатися в них про те, чи придбали б вони те, що ви плануєте запропонувати на ринок, а також, скільки б вони за це погодилися заплатити. Однак, проводячи таке опитування, слід пам’ятати про те, що деякі люди, що оточують вас, або старатимуться вас підбадьорити і за любих обставин дати позитивну оцінку вашим починанням, або ж не схвалять вашу ідею, а деякі будуть навіть перешкоджати в її здійсненні. У більшості подібних випадків основним мотивом, яким керуються опитувані вами люди, є елементарна заздрість. Тому ви не повинні ні в якому разі під напором таких думок відмовитися від своєї ідеї бізнесу і тим більше від підприємництва взагалі.

MUST READ:  Притча: Тріщина в алмазі

Найкраще у такій ситуації провести обговорення ідеї бізнесу не від себе, а як від третьої особи. Наприклад, такий-то товариш думає почати свою справу… і далі вже дізнаєтеся, як вони дивляться на таку-то ідею для бізнесу. Таким чином, ви ніби і не маєте до цієї ідеї ніякого відношення, і, відповідно, опитувані вами люди будуть більш об’єктивні в своїх судженнях та висловлюваннях. Отримавши при подібному опитуванні інформацію з приводу перспективності або неперспективності ідеї бізнесу, ви відповідно зможете або позбутися страху з приводу придуманої вами ідеї, або ж відкласти реалізацію цієї ідеї через її можливу незатребуваність, або ж спробувати доопрацювати її.

Наступним з найбільш поширених страхів є страх, що стосується ризиків починання своєї справи. Практично будь-яка людина може сказати, що починати свою справу дуже ризиковано. Так, звичайно, починати бізнес ризиковано, однак тут також слід пам’ятати, що існує величезна різниця між ризиками дурними і ризиками обчислюваними.

MUST READ:  10 логотипів із прихованим змістом

Якщо ви попередньо все ретельно прорахуєте і сплануєте: які джерела у вас є для фінансування відкриття бізнесу, правильно визначите слабкі і сильні сторони вашого бізнесу, докладно опишете послідовність ваших дій, що супроводжують починання, все це допоможе правильно врахувати ваші ризики. Постійно ставте собі запитання: “Чим я дійсно ризикую?”, “Як правильно оцінити ризик?”, “Від чого можна відмовитися?”, “Які речі і кошти я втрачу, якщо бізнес зупиниться?”. Тому кращий спосіб позбутися страхів, пов’язаних із ризиками підприємницької діяльності – це правильний облік таких ризиків. Ризики, які ви тримаєте під контролем, не викликатимуть у вас страхів.

Після початку своєї справи у вас буде попереду ще багато різноманітних перешкод, які потрібно буде здолати, і які можуть також викликати у вас страхи. Але треба пам’ятати, що просто сидячи склавши руки і боячись страхів, ви не прийдете самі і, тим більше, не приведете ваш бізнес до процвітання. Найкращий засіб від страхів – це спробувати взяти їх під контроль, і в цьому підприємцю у більшості випадків допомагають такі якості як завзятість і натхнення.