Як придумувати ідеї для бізнесу

Як придумувати ідеї для бізнесуМакс Левчин (Max Levchin), співзасновник PayPal, член ради директорів Yahoo!, творець інкубатора HVF і платіжного сервісу Affirm, на сторінках видання Fast Company поділився тим, як йому в голову приходять ідеї для стартапів. Вашій увазі пропонується кілька правил, які він сформулював.

1. Ведіть випадкові розмови з креативними людьми

«У цьому методі досить високе відношення шуму до сигналу, але він приносить багато задоволення. Я можу дві години розмовляти з лікарем про нейрохірургію або про устрій реанімаційного відділення. Багато дізнаєшся і відчуваєш: це найкрутіша штука на світі, а я навіть не знаю, чим вона мені корисна».

2. Задавайте питання

«Приблизно в кожній п’ятій розмові мені щось приходить на розум, і я запитую: «А чому ви не робите ось так?» І найчастіше мій співрозмовник каже: «А, це тому що… бла-бла-бла». Але в одному з десяти випадків він відповідає: «Я теж цього не розумію». І тоді я записую собі цю ідею».

MUST READ:  Бізнес-ідеї для самообслуговування або Допоможи собі сам

3. Складайте списки

«У мене завжди є в кишені пристрій, на якому встановлено Evernote. У мене там заведений масивний блокнот, який називається ІДЕЇ, ще один — ОСОБИСТІ ІДЕЇ, і ще один — БОЖЕВІЛЬНІ ІДЕЇ».

4. Регулярно переглядайте свої списки

«Я змушую себе повертатись і регулярно переглядати цю кіпу ідей. У мене там може бути до тисячі заміток, якась шалена кількість. Коли я зустрічаюся з одним із друзів для мозкового штурму, я для затравки перераховую п’ять ідей у тій області, про яку цій людині було б цікаво поговорити».

5. Хапайтеся за випадкові можливості

«Я одержимий сенсорами. Якось я сказав одному з хлопців в HVF купити всі пульсометри, які йому підвернуться під руку — просто тому, що це цікава штука. Рік тому ми купили купу вагів з підтримкою Wi-Fi, тому що мені хотілося зрозуміти, у скільки реально обходиться їх виробництво».

MUST READ:  Шість капелюхів мислення

6. Списки не завжди працюють

Доказ — стартап Affirm, яким зараз керує Левчин: «Ідея сама прийшла мені в голову після другого келиха “Піно”».