Сім правил хорошого виступу від Джеймса Алтучера

Сім правил хорошого виступу від Джеймса АлтучераЄ теорія про те, що для вдосконалення у будь-якій справі потрібно прозайматися нею щонайменше 10 000 годин. У випадку з публічними виступами потрібно не лише непогано в чомусь розбиратися і вміти добре розповідати це публіці, — стверджує Джеймс Алтучер (James Altucher), відомий письменник, інвестор і досвідчений оратор. Він написав про те, які маленькі хитрощі допоможуть зробити ваш виступ успішним, а видання Hopes & Fears вибрало найбільш цікаві пункти.

Вчіться у артистів

Я дивлюся виступи стендап-коміків перед кожним своїм спічем. Дивлячись на них, я відчуваю себе невдахою, сміюся, і це мене розслаблює.

Коли це можливо, я просто краду їхні жарти, намагаюся імітувати їх поведінку на сцені. Я звертаю увагу на те, скільки часу вони виступають, як використовують паузи, інтонації голосу, як рухаються, — тобто на всі деталі.

Коміки — найкращі оратори. Вони виступають перед грубою, часто негативно налаштованою публікою, так що ви повинні вчитися у них.

Забудьте про слайди

Колись я думав, що мені потрібен PowerPoint, тому що це зручно: картинка може замінити тисячу слів. Але це повна нісенітниця. Якщо картинка варта тисячі слів, то ви варті 100 000 картинок.

MUST READ:  Навчіться сприймайти свою компанію як «малий бізнес»

У своєму телешоу Деніел Тош (Daniel Tosh) тільки вимовляє скетчі — ніяких слайдів, і глядачі продовжують дивитися його на YouTube. PowerPoint відволікає увагу від найголовнішого — від вас.

Вибирайте одяг

Я вдягаю на виступи лише той одяг, в якому відчуваю себе комфортно, — навіть якщо всі навколо в смокінгах. Можна сказати, у мене є спеціальна уніформа: футболка з надрукованим на ній текстом моєї книги, біла сорочка і чорні брюки. Можливо, я схожий на офіціанта, але мені так зручно.

Робіть паузи

Раніше я дуже боявся, що якщо зроблю занадто довгу паузу, публіка занудьгує.

Але паузи дозволяють людям обдумати те, що ви сказали. А ви можете перепочити, уникнути враження, що ви прагнете вивалити на них весь матеріал відразу. Випийте води. Прогуляйтеся від одного краю сцени до іншого. Зробіть це тоді, коли вам здасться це потрібним.

Відповідайте на питання

Коли я відповідаю на питання, то насолоджуюся процесом більше, ніж монологом. Я спеціально влаштовую все так, щоб отримати максимальну кількість питань.

MUST READ:  Майбутнє серед нас...

Розповідайте історії

Говоріть лише про свій досвід. Розбавляйте ваш виступ цікавими фактами.

Не давайте порад, навіть якщо ви вважаєте, що в чомусь дуже добре розбираєтеся. Пряма вказівка нате, що робити, нікому не допомагала. Навіть Будда казав: «Не вірте мені ні в чому — перевіряйте все самі».

Будьте вразливими

Ніхто не хоче слухати Невразливих Людей. Публіці цікаво дізнатися про те, як ви боялися, відчували себе беззахисним, тому що всі з цим стикаються.

Погані оратори створюють штучну стіну між собою і публікою. Вони вважають, що вона допомагає їм виглядати більш значимими. Але це не так: через сто років ніхто не стане називати будівлю на вашу честь.

Одна людина стоїть на сцені, інші її слухають — різниця лише в цьому. Не думайте про те, що для того, щоб виступати, вам потрібно бути краще за інших. Ви не кращий: ви просто оповідач.