Портали і тематичні сайти: де ж розмістити банер?

Користувачі Інтернету набагато частіше звертають увагу і натискають на банери відомих брендів у тому випадку, якщо бачать ці банери на тематичних, нішевих сайтах з невеликою відвідуваністю, і набагато рідше – коли ці банери розміщені на популярних порталах, які мають мільйонну аудиторію. Такий висновок міститься в дослідженні консалтингової компанії Media-Screen.

У рамках дослідження експерти Media-Screen опитували користувачів широкополосного Інтернету. Всім їм було задане питання, наскільки б їх зацікавив товар, якби вони побачили його рекламу на різних сайтах. 42% віддали перевагу банерам, розміщеним на невеликих сайтах, відвідуваність яких за весь час існування становить менше мільйона унікальних відвідувачів. 39% віддали перевагу великим, відомим сайтам, повідомляє Mediarevolution.ru.

“Ми виявили цікаву закономірність, і, думаю, що саме вона буде домінувати в рекламі найближчим часом – зауважує управлячий директор Media-Screen Джош Кендалл. – Люди найкраще мотивуються їх власними, унікальними інтересами. Людина стає зацікавленою не тільки в контенті тематичного сайту, що він відвідує, але й у рекламі, яка на ньому розміщена. У його свідомості рекламований товар або бренд виявляється пов’язаним із цікавим йому змістом сайту”.

MUST READ:  Українська блогосфера. Де ж ти, рідненька?

У свою чергу, директор з досліджень Media-Screen Кейт Рігнер підкреслює, що невеликі сайти зазвичай чіткіше сфокусовані на своїй аудиторії, і з цієї причини здатні краще втримувати інтерес споживача. “Люди набагато більш уважні до тих сайтів, на яких розміщена інформація, що їм вельми цікава. Якщо ви зможете привернути увагу споживача саме в той момент, коли контент сайту йому буде найцікавіший, то він виявить і більший інтерес до вашого банеру. Найчастіше люди просто впевнені, що на їхніх улюблених сайтах розміщені більш цікаві банери”, – додає Рігнер.

За результатами дослідження всі користувачі широкополосного Інтернету старше 13-ти років були розділені на п’ять груп:
– “Королі контенту” (Content King): 13-17-літні підлітки, яких цікавить у першу чергу розважальний контент. Більшу частину часу в Мережі вони проводять за онлайновими іграми, у блогах, на відеопорталах і сайтах розважального змісту;
– ” Ті, хто спілкується” (Social Clicker): зазвичай ведуть щоденники на MySpace, спілкуються в Мережі із друзями, рідними і близькими;
– “Ті, хто живуть в Мережі” (Online Insiders): ця група користувачів проявляє приблизно рівний інтерес до кожного нового сегмента Інтернету, сприймаючи його як збагачений контентом, індивідуальний і культурний феномен;
– “Інформаційники” (Fast-tracker): їх у першу чергу в Мережі цікавить інформація і свіжі новини;
– “Господарники” (Everyday Pro): ті, хто використовує Мережу в першу чергу для рішення побутових, повсякденних завдань – покупок в інтернет-магазинах, онлайнового банкингу й аналогічних справ.

MUST READ:  Віртуальні світи коштують більше, ніж $1 млрд.

За словами Кендалла, такий розподіл на групи надто важливо усвідомити маркетологам, що займаються інтернет-рекламою. У першу чергу тому, що їм сьогодні доводиться просувати товар на самих різних тематичних нішевих сайтах, з якими, можливо, пов’язує себе майбутній споживач цього товару. На ці звички, за його словами, мало впливає вік: мережева поведінка молодого “інформаційника” дуже схожа на ту, що демонструє користувач тієї ж групи більш старшого віку. “Спільні інтереси куди важливіше для визначення того, до якої групи належить людина, а вони не залежать від віку”, – говорить він. Всі ці дослідження, на думку експерта, можна використати як для поведінкового таргетингу, так і для контекстної реклами.