11 постулатів для бачення майбутнього від Джона Несбітта

Американський вчений Джон Несбітт (John Nasbitt), який нині працює у китайському Університеті Нанкіна (раніше він викладав у Гарвардському Університеті) опублікував книгу про мистецтво… пророкування майбутнього. Книга “Mind Set! Reset Your Thinking and See the Future” містить рекомендації про те, як можна абстрагуватися від сучасності та навчитися визначати тенденції, які кардинальним чином вплинуть на майбутнє, пише Washington Profile.

Несбітт пропонує викорисовувати 11 постулатів, необхідних для точного бачення майбутнього:
1. Коли багато чого змінюється, багато чого залишається незмінним;
2. Майбутнє ґрунтується на сьогоденні;
3. Фокусуйтесь на результатах гри;
4. Зрозумійте, як важливо не бути правим;
5. Розглядайте майбутнє як головоломку або мозаїку;
6. Не біжіть поперед паровозу;
7. Опір змінам виявляється невдалим, коли виграш є реальним;
8. Речі та процеси, які, як ми очікуємо, повинні відбутися в майбутньому, як правило відбуваються, але більш повільно;
9. Неможливо досягти результатів просто розв’язуючи яку-небудь проблему – необхідно вивчати і використовувати нові можливості;
10. Не додавайте доти, поки не зменшили;
11. Не забувайте про екологію і технологію.

MUST READ:  Як поліпшити репутацію компанії простим і дешевим способом

Ці формули, звісно, потребують розшифровки. Наприклад, постулат 3 (“Фокусуйтесь на результатах гри”) говорить, що не варто видавати бажане за дійсне. Постулат 4 (“Зрозумійте, як важливо не бути правим”) означає, що людина звикла завжди і скрізь доводити свою правоту. Однак правота часто виявляється відносною, оскільки ґрунтується на елементарному незнанні або відсутності широкого погляду на речі. Постулат 6 (“Не біжіть поперед паровозу”) означає, що багато передових нововведень виявляються незатребуваними, якщо з’являються не вчасно – коли суспільство ще не готове їх сприйняти. Тому, приміром, багато технологічних новинок або наукові ідеї, що випереджали свій час, людство вчасно не задіяло, хоча фахівці споконвічно бачили їхній колосальний потенціал. Постулат 10 (“Не додавайте доти, поки не зменшили”) має на увазі, що за будь-яку зміну необхідно платити, причому завжди варто враховувати реальні розміри цієї “плати”.