Несподівана сила негативного мислення

Президент і CEO консалтингової компанії Lead From Within Лоллі Даскал (Lolly Daskal) розвіює поширені стереотипи про те, які думки йдуть нам на користь.

Ви напевно чули такі поради, особливо останнім часом, коли позитивна психологія стала такою популярною: Прийміть свідоме рішення стати щасливішими. Візуально уявіть свій успіх, і ви станете успішними. Якщо ви вірите в щось, ви цього можете добитися. Це приємні думки, і вони оточують нас всюди.

Але наукові дані свідчать про інше: позитивні думки зовсім не обов’язково допомагають досягати важливих цілей і домагатися успіху. Навпаки, Габріель Еттінген (Gabriele Oettingen) з Нью-Йоркського університету, яка понад 20 років досліджувала цю тему, каже, що позитивні образи можуть дати неприємну віддачу. Вони обманюють наш мозок, спонукають розслабитися, а тоді добре зробити роботу стає важче.

І часто саме людям, налаштованим негативно, вдається краще мотивувати себе та інших на те, щоб довести справи до кінця. Ось кілька міркувань, чому так відбувається:

  • Люди, які мислять негативно, налаштовані на майбутні труднощі. Думки про майбутні перешкоди допомагають вам почати планувати, яким чином можна їх подолати. Коли ви розповідаєте собі, що все абияк спрацює, ви нічого не плануєте. Тому негативне мислення дає конкурентну перевагу перед обличчям труднощів.
  • Люди, які мислять негативно, на два кроки попереду інших. Вони починають придумувати рішення, коли проблеми ще не існує. Ви не можете зупинити прибій, але можете навчитися серфінгу.
  • Негативне мислення знищує самозаспокоєність. Якщо більшість людей очікують, що все пройде за планом, негативно налаштовані люди починають складати список всього того, що може піти не так. Їх рідко можна застати зненацька.
  • Люди, налаштовані негативно, не стільки песимісти, скільки реалісти. Вони бачать не лише проблеми, а й можливості до того, як вони з’являться. Вони вміють перетворювати провали в уроки. Вони знають, як позбутися зайвого оптимізму і мрійливості, як побачити, що відбувається прямо у них перед носом.
MUST READ:  Glassdoor: прозорість забезпечена

Отже, цілком можливо, негативно налаштовані люди у вашій команді приносять більше користі, ніж вам здається. Пам’ятайте, у кожній точці зору є своя цінність.

Ілюстрація: Shutterstock