Підсвідома віра людей словам начальників

Майже першоквітневе дослідження, яке просто не зміг обійти увагою…

Університет Дьюка (Duke University Medical Center) провів експеримент, який довів, що підсвідома віра людей словам начальників може мати вельми серйозні причини.

Макакам показували зображення інших макак на телеекрані. Перший етап досліду – “телемавпа” дивиться прямо на піддослідну, другий етап – та ж “телемавпа” дивиться убік, направо або наліво. У багатьох випадках піддослідні примати також повертали голови, намагаючись встановити, куди направлений погляд з екрану. Але, як виявилось, макаки, що займали високе положення в мавпячій ієрархії, реагували тільки на погляди приматів, що також мають високий статус в мавпячому колективі, але ігнорували “підлеглих” побратимів. У свою чергу, макаки з низьким статусом реагували на погляди як мавпячих “начальників”, так і мавпячих “підлеглих”.

Раніше була проведена безліч аналогічних експериментів на людях, які також часто намагаються прослідкувати напрям погляду іншої людини. Вважається, що це є проявом якогось рефлексу. Досліди на макаках дозволяють зробити висновок, що подібна реакція – не просто рефлекс, а підсвідома оцінка місця іншої людини в суспільстві.

MUST READ:  Кумедні причини звільнень

Джерело – www.washprofile.org