Революції 2007-го

Журнал CNNMoney.com продовжує знайомити нас зі своєю точкою зору на найбільш помітні події, які очікуються у 2007-му році. Йдеться про найбільш помітні інновації, які змінять „ландшафт” своїх галузей.

Як і більшість революцій, вони спершу можуть видатися незначними і не вартими уваги. Скажімо, персональні комп’ютери давно перестали бути дивиною. Але якщо уявити, що доступ до персональних комп’ютерів отримає кожна із 10 000 000 дітей третього світу – тоді це дійсно революція. Отож, почнімо.

Індія та Китай здійснять польоти на Місяць.
Думаєте, НАТО – це єдина структура, яка давно мріє про колонізацію найближчого до Землі небесного тіла? А ось і ні! Дві країни світу, які мають найбільше населення також із заздрістю дивляться на Місяць. „У Місяця просто неймовірний комерційний потенціал”, – стверджує індійський президент Абдул Калам. І справді, структура Місяця переповнена гелієм та мінералами, які можуть стати енергетичними джерелами майбутнього. Не дивно, що Індія готує Chandrayaan-1 – роботизований космічний корабель – для польоту на місяць у 2007-му році. А Китай також не пасе задніх. Для цих цілей він вже створив свій апарат – Chang’E-1.

Комп’ютери за $100 стануть доступними для третього світу.
Якщо планам Ніколаса Негропонте (Nicholas Negroponte) вдасться здійснитися – 10 млн. комп’ютерів вартістю по $100 кожен потраплять до дітей третього світу. Ними зможуть користуватися діти з Аргентини, Бразилії, Нігерії, Таїланду.

MUST READ:  Сет Годін: Не слід потурати бажанням споживача!

USB обійдеться без дротів.
Існує понад 2 млрд. периферій, які використовують USB-інтерфейс. Ваш принтер, мишка, клавіатура – та фактично все, що можна так чи інакше приєднати до вашого комп’ютера з великою ймовірністю працює саме завдяки технології USB. Але що трапиться, якщо все це обладнання вже не потрібно буде „приєднувати” у прямому значенні слова? Саме такий підхід сповідує Wireless USB чи WUSB – новий стандарт для виробників персональних комп’ютерів. Швидші, простіші і менш енергоємні, ніж Bluetooth чи Wi-Fi, радіо-технології, які використовуються у приладах WUSB зможуть передавати дані зі швидкістю 480 Мбіт на секунду (це швидкість USB 2.0) на відстань до 10 метрів. Користуючись цією технологією, ви будете переконані, що більше не перечепитесь за комп’ютерний кабель у офісі.

З’являться всесвітні телевізійні новини без реклами.
Можливо, в найближчому майбутньому з’явиться телевізійний кабельний канал, який поєднає в собі найкращі передачі багатьох всесвітніх каналів і при цьому утримуватиметься за кошти людей, які платитимуть абонплату, а не за кошти рекламодавців. Подібний сервіс планують запустити вже у листопаді цього року.

MUST READ:  4 принципи Річарда Бренсона, яким він навчився у Нельсона Мандели

Сонячні батареї потоншають.
Сфера продукування сонячної енергії продовжуватиме розвиватися. Таким чином сонячні батареї перетворяться на тонку прозору плівку, яка може бути нанесена на поверхню будь-якої форми, що підвищить її зручність та широту застосування. Вже сьогодні така плівка розробляється та використовується. Проте, протягом наступного року її використання повинно підвищитись на 70%.

З’явиться новий різновид телевізійних екранів.
Якщо електронно-променеві трубки дають чітке зображення – то вони занадто великі і важкі. LCD-монітори малі і легкі – але зображення не зовсім чітке і якість погіршується у залежності від кута огляду. Плазма-монітори були б відмінними, якби не їхня вага та надмірна вартість. Тому існує висока ймовірність, що на ринку приживеться новий стандарт, розроблений компаніями Toshiba та Canon – SED (surface-conduction electron-emitter display). Цей формат зумів поєднати чіткість і якість електронно-променевої трубки із тонкістю та простотою LCD та плазми. Очікується, що перші версії SED коштуватимуть близько $10 000.

Існує безліч інших тенденцій, яких варто очікувати у 2007-му році, проте у даному огляді ми обмежимося цими.