gPhone – безкоштовний телефон від Google?

Продовжуючи тему мобільного маркетингу, не можна не звернути увагу на чергову новинку від Google, яку зараз жваво обговорюють у засобах масової інформації. А саме – плани Google випустити на ринок власний мобільний телефон gPhone. Власне ця інформація з’явилась у німецькій газеті Handelsblatt, цитати з якої наводить RBC daily.

В загалі-то концепція мобільного телефону Google – це не нові технічні властивості або дизайн, як в iPhone, створеного Apple. Найцікавіше в потенційній моделі gPhone – це відсутність оплати: використання телефону буде безкоштовним. Звичайно, що за це користувачеві прийдеться змиритися з рекламою, яка буде з’являтися на екрані телефону.

Подібна схема цілком можлива. В Інтернеті та на телебаченні одночасно існують як модель бізнесу, фінансована за допомогою реклами, так і платні послуги. Те саме характерно для газет і журналів. Так чому б і телефону не використати таку схему?

Технічне питання, а саме по яких каналах буде проходити дзвінок, у випадку з gPhone є другорядним, але його теж необхідно буде вирішити. Із трьох можливих доступів до Мережі – фіксованого зв’язку, мобільного зв’язку або Інтернету – Google швидше за все вибере останній. Причина цілком очевидна. Для використання фіксованого або мобільного зв’язку компанії, що спеціалізується на пошуку інформації в Інтернеті, потрібні були б один або декілька партнерів із телекомунікаційного сектора. Таким чином, залишається єдина можливість доступу для нового телефону – через Інтернет.

MUST READ:  Нова бізнес-модель: Все просто і безкоштовно!

Питання про виробника gPhone теж ще не вирішено. Одним з кандидатів є концерн Samsung. Чутки про мобільний телефон «від Google» досягли телеканала фінансових новин CNBC. І отут з’ясувалася дуже цікава подробиця: глава Google Ерік Шмідт є також членом ради директорів Apple…