Технарі масово отримують MBA

У бізнес-школах усього світу зростає кількість студентів з інженерним досвідом. Лише за останній рік це число подвоїлося, а це дає змогу говорити про те, що попит на технічних MBA різко пішов вгору.

Причин такої популярності MBA серед „технарів” може бути кілька:
– по-перше, у світі бізнесу зрозуміли, що люди з інженерною освітою краще адаптуються і ведуть справи;
– по-друге, технічні спеціалісти вирішили подолати скептицизм щодо власної спеціальності і розширити світогляд з допомогою подальшої освіти;
– по-третє, розуміння стратегії, маркетингу та фінансів може значно покращити кар’єрні можливості інженерів;
– по-четверте, з’являється можливість більше заробити, що також грає не останню роль у бажанні інженера здобути MBA.

Таким чином, серед 25 провідних бізнес-шкіл у 2005-му році 40% класу складали саме інженери. Для прикладу – у 2004-му це число дорівнювало 32%, а у 1999 – лише 24%. Загальна кількість студентів з технічною освітою в минулому році зросла з 677 до 1300.

MUST READ:  10 великих відмінностей між випускниками програм MBA та підприємцями

Вкладати інвестиції у подальшу освіту інженерів спонукає майбутня зарплата MBA – у Європі вона досягає 91.000 євро, що на 10% більше, ніж у минулі роки. Без ступеню MBA зарплата інженерів досягає максимум 62.000 євро, тому їхнє прагнення до додаткової освіти є абсолютно логічним і виправданим.

Отже, головним фактором є зарплата і бажання розширити власний світогляд. Іншим стимулом для отримання другої освіти може стати бажання змінити сферу діяльності і піти у підприємці. Школи, які концентрують свою увагу на підприємництві спостерігають таку картину: в EM Lyon 47% класу інженери, в Salford – 50% , в IE-Instituto de Empresa – 27%.

Але як би там не було, особисто мені дуже подобається фраза, почута якось від людини, яка також має технічну освіту і вважає її лише стартом для власної освіти і кар’єри: „Технар може стати менеджером, а от менеджер технарем – ніколи!”

MUST READ:  Три помилки, які можуть вбити вашу компанію

Так що, якщо Ви знаходитеся на останньому курсі факультету із технічним чи інженерним спрямуванням, замисліться, чи не чекають на Вас у якійсь із престижних бізнес-шкіл?..

За даними www.mbastrategy.com.ua