Офіс майбутнього – майже наукова фантастика (Ідеї Microsoft)

Це буде щось суперсучасне – мрія режисерів найновітніших фантастичних фільмів, феєрверк безлічі інноваційних технологій на базі Інтернету. Але не дивуйтеся, адже ідеї надходять від Microsoft.

На інформацію про те, як, на думку Microsoft, виглядатиме офіс майбутнього, я наткнувся на silicon.com. У статті згадано лише про деякі із ідей для офісу майбутнього, бо уява Microsoft виявилася просто невичерпною.

Інформаційний Центр Microsoft (Center for Information Work або CIW) стверджує, що офісні приміщення майбутнього будуть просто перенаповнені метаданими та будуть більш візуалізованими. Про те, що мається на увазі, говорить продакт-менеджер CIW Tom Gruver: “Ми спеціально створили CIW – науковий центр для культивування знань та пристосування їх до цілей генерації, яка виросла на інформаційних технологіях”.

Якщо вірити Gruver-у, то майбутнє програмне забезпечення самостійно шукатиме та сортуватиме інформацію, розкладатиме все по поличках, так, що працівнику не доведеться навіть ворушити пальцями (чи будь-чим іншим). Система робитиме всю організаційну та систематизуючу роботу замість “інформаційного робітника” (так Gruver назвав індивіда, основне завдання якого полягає у пошуку чи розповсюдженні інформації за допомогою комп’ютера).

“Все буде дуже активним і барвистим. Інформація, яка вже наявна, буде постійно доповнюватися новими знайденими результатами, відповідними контактами, документами з інших програм та всім, що можна так-сяк приліпити до вашої роботи. Включаючи набагато кращу візуалізацію даних – так зване 3D-моделювання. Ясна річ, що працівникові не слід буде витрачати час на всі ці операції. Замість нього це робитиме комп’ютер”.

MUST READ:  Якщо вам потрібна допомога – просіть про неї негайно!

Можна навіть уявити, як праворуч від працівника висітиме один монітор, де можна побачити календар, пошту, телефонні дзвінки та термінові повідомлення. З іншого боку висітиме ще один дисплей, на якому пробігатиме стрічка всіх подій всередині компанії та, власне, дій працівника.

Про спам, який зараз є однією з найбільш неприємних проблем для багатьох працівників, можна буде нарешті забути. Для цього будуть винайдені супер-фільтри. А якщо якийсь небажаний лист від товариша таки пролізе на робочий ящик працівника, то його миттєво відсортує спеціальна система, розмістивши десь аж у кінці списку кореспонденції. І правильно! Робота в першу чергу!

Ясна справа, що, не зважаючи на всі ці обмеження, кількість інформації, з якою невпинно будуть стикатися працівники все-рівно зростатиме. Щоб вмістити таку величезну її кількість, CIW в прямому розумінні пропонує розширити місце на моніторі. Можна зліпити докупи кілька моніторів (інколи вистачить двох, а іноді доведеться притулити збоку ще й третій). Але можна поступити і більш технічно – прикладом такого виходу із ситуації є StraTech – дугоподібний монітор із гнучкого скла, видима область якого може замінити не лише три, але й чотири звичайних монітори. Та це далеко не найкращий вихід із ситуації, адже можна використати DigiDesk – щось схоже на підставку для картини, але натомість останньої, підставка повністю встелена чутливим до дотику екраном. Така собі модерна дошка, тільки замість крейди тут будуть використовувати спеціальні ручки, або просто пальці. І нарешті, RoundTable – круглий стіл-монітор відкриє можливість 360-градусного огляду інформації. Його можна застосувати, наприклад, для проведення конференцій. Фантастика, та й годі.

MUST READ:  Десять головних секретів магазинів Apple

Для захисту інформації від чужорідних вторгнень у кишеньковий комп’ютер кожного працівника буде вбудовано спеціальний пристрій, який перевірятиме відбитки пальців того, хто намагається ним користуватися. Якщо кишеньковий комп’ютер потрапить до рук чужої людини, то вона просто не зможе скористатися ним за призначенням. Хоча, звісно, краще вбудувати туди ще й невеличку бомбочку, яка при спробі вторгнення знищувала б і комп’ютер, і зловмисника.

Можливо ви вже уявили себе героєм наукової фантастики? Насправді ж, Microsoft з абсолютною серйозністю ставиться до всіх зазначених вище ідей і навіть створив приклад офісу, в якому всі технічні новинки уже існують і навіть функціонують. За рік у ньому побувало близько 10.000 відвідувачів. Навіть керівники зі списку Fortune 2000 компаній, не кажучи вже про журналістів, мали нагоду побачити всі переваги такого офісу.