“лідер” з маленької літери…

лідер з маленької літери...Кожна епоха бізнесу диктує свої теми для дискусій. Сучасна бізнес-спільнота занепокоєна проблемами лідерства. Що таке лідерство? Хто такий лідер? Лідерами народжуються чи стають? Чи керівна посада перетворює вас на лідера? Яким повинен бути справжній лідер? Оригінальну відповідь на всі ці запитання знаходимо на сайті Management-issues.com.

Більшість керівників не є справжніми лідерами, оскільки їх не обирали на позицію (наприклад, через чесні і прозорі вибори у компанії). Тому за визначенням вони є не ким іншим, як диктаторами. Деякі з них можуть поводитися чесно і справедливо, але по суті це не змінює їхнього диктаторського статусу.

Та чи означає це, що справжні лідери повинні проходити через процес виборів? Чи для цього вистачає короткої приставки „топ-” у назві посади?

Як відчути різницю між тими, кого лідерами зробила посада, і тими, кого називають лідерами через їхню сутність і поведінку.

Існують Лідери з великої літери і лідери з маленької літери. Як би парадоксально це не звучало, по суті всі ми прагнемо працювати з цими, останніми. Все дуже просто:

MUST READ:  Консультанти та управлінці – "іконічні" посади нашого часу

Лідери (з великої літери) – це люди, наділені владою. До таких належать офіційні лідери компаній. Від них очікують лідерської поведінки, оскільки їхня посадова інструкція наказує їм правити. Зрештою, якщо у вас вища зарплатня і набагато більш гучна назва посади – значить „керувати банкетом” будете саме Ви.

Лідери (з маленької літери) – це люди, які просто керують іншими і спрямовують їх, незалежно від своєї посади чи функціоналу. Вони поводяться активно. Ведуть людей власним прикладом, першими приймаючи важкі рішення чи беручись за найскладнішу роботу. Вони не Лідери (посада), вони лідери за покликанням.

А отже:
– не кожен Лідер вміє вести людей;
– не кожен лідер займає посаду Лідера;
– Лідери іноді поводяться як лідери, але не завжди;
– лідерство перебуває не лише у Лідерах, але й поза ними.