Планування кар’єри VS Використання можливостей

Планування кар’єри VS Використання можливостейОригінальним підходом до планування кар’єри та професійного зростання ділиться Марк Ендрісен (Marc Andreessen) у своєму блозі PMarcA.com. Він щиро переконаний, що основним правилом кар’єрного планування є обіцянка ніколи не планувати свою кар’єру. Вважаєте, що це повна нісенітниця? Тоді вам не варто читати далі…

Ніхто не сперечатиметься, що всесвіт – це не найпростіша система. Принаймні людині важко осягнути його повністю. Ви не можете планувати свою кар’єру вже хоча б тому, що навряд чи знаєте, що трапиться наступної миті. Ви не можете зі стовідсотковою впевненістю сказати, у якій галузі працюватимете, яка компанія забезпечуватиме вас робочим місце та яку посаду ви займатимете. Ви змінюєтесь, змінюється бізнес, змінюється весь світ.

Намагання спланувати кар’єру може лише стати на заваді новим можливостям та заплутати вас. Принаймні, Марк Ендрісен переконаний, що планування кар’єри = обмеженню кар’єри. І що швидше ви це зрозумієте – то краще.

MUST READ:  Ознаки хорошого керівника

Замість того, щоб планувати свою кар’єру, варто сфокусуватися на розвиткові навичок та пошуку можливостей. Природа можливостей надзвичайно проста. Можливості – це ключ до вашого розвитку. Часто вони самі постають на нашому шляху і ними потрібно просто зуміти скористатися.

Найчастіше можливості виникають внаслідок того, що ви опинилися у потрібному місці у потрібний час. Вони з’являються тоді, коли їх менше всього очікуєш. І дуже часто це трапляється якраз у той момент, коли у вас безліч інших невідкладних справ. Але слід завжди пам’ятати, що по-справжньому цінні можливості з’являються та зникають дуже швидко. Тому, відмовившись від шансу, ви ризикуєте втратити його назавжди.

Марк переконаний, що більшість людей, які занадто переймаються „плануванням кар’єри”, змушені відмовлятися від безлічі чудових можливостей, які зробили б їхнє життя кращим.