Вік і власний бізнес: коли ж почати?

У якому віці краще починати бізнес?У якому віці краще починати бізнес? У юності чи коли ви станете старше й мудріше? Давайте подумаємо… Фрея Блетсо (Freya Bletsoe), засновниця і директор компанії Homefinder Group Ltd., а також дописувач популярного блогу Small Business Branding, ділиться власною думкою з цього приводу. Переклад замітки було опубліковано у блозі Howtosell.ru.

Багато чого варто сказати про створення бізнесу в молодому віці. Вам вистачає енергії працювати 24 години на добу 7 днів у тиждень, і у вас, напевно, ще немає родини, тому вам легше працювати по багато годин у день. Погодившись із вищесказаним, чи є у вас у цьому віці необхідні навички для створення бізнесу? Швидше за все, ні.

Імовірно, раніше вам не доводилося не наймати, не звільняти кого-небудь. Імовірно, ви особливо не розбираєтеся в тім, що насамперед хоче бачити банк у вашій діловій пропозиції. Факт залишається фактом: у вас до цього моменту мало особистих коштів для забезпечення банківського кредиту. Ваша мережа контактів, імовірно, теж не дуже розвинена.

MUST READ:  Роль консультанта з управління і... психотерапія

Добре, досить про сумне! З іншого боку, у вас море ентузіазму. Ви, швидше за все, живете з переконанням “зможу все”. Ваші мрії виглядають цілком здійсненними. Невеликі проблеми такими й залишаться і ви зможете їх перебороти. Можливо, у вас у наявності більше коштів і мало що вас утримує, якщо вам буде необхідно переїхати в іншу частину країни (або навіть в іншу країну!) для відкриття свого бізнесу.

Ще одна очевидна річ – у вас немає того “багажу”, що накопичується з віком. Вам знайомо це ставлення: “Ну, у мого приятеля Джима не вийшло, коли він почав цим займатися, тому думаю, що й у мене не вийде. Я навіть не буду намагатись!”

Звісно, з іншого боку, з віком приходить досвід. Ви знаєте, чому себе присвячуєте, і готові самостійно пройти цим шляхом. У вас буде більш ясна уява про життя в цілому, ви знаєте, що в житті ніколи не виходить так, як ви спланували, і тому ви, швидше за все, будете більш обачні в бажанні займатися своїм власним бізнесом. У вас буде більш ясна уява про те, як має й як не має працювати бізнес – можливо, ви проробили в торгівлі на певну кількість років довше, ніж ваші більш молоді товариші. Банки й інші установи, імовірно, більш охоче будуть надавати кошти в кредит зрілій людині, плюс до цього ви вже накопичили якісь кошти для фінансування свого підприємства.

MUST READ:  Як вести переговори з неадекватними людьми

У якому ж тоді віці найкраще починати самостійний бізнес? Ну звичайно, є свої переваги для початку своєї справи як у юного, і в старшого віку. Я б віддала перевагу молодому віку, щоб у душі горів вогонь для цієї справи, але бути досить дорослою, щоб знати, що до чого, і, проте, завжди бути готовою піти на це в будь-якому випадку.