Коли звільнятися?..

Коли звільнятися?..Один із найвидатніших управлінців XX-го століття Джек Уелч колись говорив: „Ви не керівник, якщо за свою кар’єру нікого не звільняли”. Але мабуть, те саме можна сказати і про співробітників компанії: „Ви не професійний працівник, якщо ніколи у своєму житті не звільнялися”! А на думку Пенелопи Транк (Penelope Trunk), авторки блогу Brazen Careerist, вміння визначити найбільш влучний для звільнення момент часто недооцінюється співробітниками компаній…

Звісно, існують ситуації, коли потреба „змінити обстановку” стає не просто очевидною, а майже нестерпною. Наприклад, якщо ваше нове керівництво ігнорує персонал компанії та вважає людей лише ресурсом для здійснення бізнесу. Але зазвичай все не так очевидно.

Один із найкращих способів визначити, що робити далі – це спрогнозувати план свого подальшого розвитку, обрати свою ціль, мету свого життя. Тільки в такому випадку ви зможете оцінити, наскільки ваша теперішня робота відповідає вашій Візії і наскільки вона наближає вас до обраного образу майбутнього.

Щоб полегшити процес вибору, при плануванні свого звільнення слід керуватися двома простими принципами:

MUST READ:  Чому роботодавці можуть навчитися у своїх підлеглих?

Ніколи не звільняйтесь тільки для того, щоб стати щасливішими
Робота не може зробити вас щасливими. Щастя жодним чином не залежить від більш високої зарплатні, створення більш високоякісного продукту чи більш надійного положення на ринку. Щастя залежить від стосунків між людьми. Тому наївно сподіватися, що робота здатна зробити вас щасливими, якщо ви до цього були нещасними. Проте вона цілком реально може зробити вас нещасним!

Якщо ваш керівник ставить цілі, яких неможливо досягнути (або взагалі не ставить цілей) – це може спантеличити вас і ви почуватиметесь нещасними. Якщо ви відчуваєте, що не маєте жодного контролю над роботою – це також може зробити вас нещасним.

Але якщо на роботі ви кожного дня стикаєтесь із викликами, які хоч і складно, але можливо подолати і при цьому все ще почуваєтесь нещасними – можливо проблема зовсім не в роботі, а у вас? Люди переоцінюють зв’язок між роботою та відчуттям щастя.

MUST READ:  Чому подяка — найвиграшніша в житті стратегія

Звільняйтесь, коли відчуваєте, що це сприятиме вашому особистому зростанню
Часи безстрокового перебування на одній посаді та вічної корпоративної лояльності давно минули. Люди постійно перебувають у пошуку нових посад та організацій для реалізації своїх навичок. Тому найкращий спосіб досягнути стабільності полягає у вмінні швидко знайти найбільш прийнятну роботу, яка відповідатиме всім вимогам та сприятиме подальшому зростанню.

Люди, із найбагатшим набором навичок найбільш гнучкі при пошуку нової роботи. А це означає, що над створенням компетенцій потрібно працювати все життя. І якщо для вашої посади не передбачено формального процесу професійної освіти, тоді спробуйте взятися за проект, який поставить перед вами нові виклики. А якщо компанія буде зацікавлена у вашому професійному зростанні, вона обов’язково надасть вам можливість прослухати відповідні курси та відвідати тренінги. Якщо ж робота більше не здатна поставити перед вами виклик – вочевидь, настав час звільнятися.