Притча: Риба й Океан

Притча: Риба й ОкеанВ океані жила-була риба, звичайна риба. Тільки одного разу вона прочула про Океан і вирішила, що повинна витратити всі сили свого життя, щоб потрапити туди. Риба стала звертатися до різних мудреців, і хоча багатьом із них нема чого було сказати, вони говорили всілякі нісенітниці, щоб підтримати свій авторитет “гуру”.

Так, одна мудра риба сказала, що досягти Океану дуже й дуже непросто. Для цього спочатку потрібно практикувати певні пози й рухи першого щабля восьмеричного шляху риб, що бездоганно рухають плавцями.

Інша риба-гуру вчила, що шлях в Океан лежить через вивчення основ світів прояснених риб.

Третя вчила, що постигнути Океан дуже й дуже складно, і далеко не всі риби коли-небудь досягали цього. Єдиний шлях – це повторювати весь час мантру “Рам-рам-рам…” і тільки тоді відкриється шлях до Океану.

Якось украй утомлена від різноманітних повчань риба поплила в зарості водоростей. І там вона зустріла зовсім звичайну непримітну рибу (напевно, вона була схожа на Лао-Цзи).

MUST READ:  Притча: Одна година твого часу

Почувши про нелегкі шукання, вона так учила рибу:

– Океан, який ти шукаєш, завжди був, є і буде поруч із тобою. Він завжди годує, оберігає, оточує своїх мешканців. І ти теж є частиною Океану, тільки ти цього не помічаєш. Океан й усередині тебе, і зовні тебе, і ти – його улюблена частина. А всі риби – це хвилі цього великого Океану!

Джерело: Даоські притчи (pritchi.castle.by)