Демінг і теніс

Чому, намагаючись досягнути результату, нам слід фокусуватися на процесах, а не на самому результаті?На днях, працюючи над нашим новим проектом “Візіонери”, я перекладав цитати відомих людей бізнесу. Мою увагу привернули деякі цитати Вільяма Едвардса Демінга (William Edwards Deming). І зокрема – ось ця: “Нам потрібно працювати над процесами, а не над результатами цих процесів” (We should work on our process, not the outcome of our processes).

Взагалі, для Демінга процеси мали неабияке значення. Він багато пише та говорить про важливість встановлення чітких та зрозумілих цілей перед компанією. Але їх досягнення, на його тверде переконання, цілком і повністю залежить від прописаних та зрозумілих процесів.

“Система, – пояснює Демінг, – це складна мережа взаємопов’язаних компонентів, які працюють разом для досягнення єдиної цілі. І система в обов’язковому порядку повинна мати ціль. Якщо немає цілі – то немає і системи”. Але при цьому, “якщо ви не можете описати свою діяльність у вигляді процесу, значить ви не знаєте, що ви робите“.

MUST READ:  Чим здивує нас Китай у 2009-му

Чому ж, працюючи над досягненням певної мети або цілі, людині (групі людей, організації) потрібно зосереджувати всю свою увагу саме на процесі(ах)? Зрозуміти це твердження мені допоміг простий приклад зі сфери спорту.

Взяти хоча б теніс.

Ознакою результативності дій гравців є числа, які висвітлюються на табло. Виграє той, чиї показники наприкінці гри будуть вищими. Якщо глядачі навіть не будуть спостерігати за діями самих тенісистів і зосередять всю свою увагу на табло – вони все рівно дізнаються результат. Єдина мета гравця – набрати якомога більше очків та виграти максимальну кількість “геймів”.

Яким же чином тенісистам досягнути цієї мети?

Хоча показником результативності гри тенісиста є електронне табло – гравцеві у жодному разі не можна зосереджувати на ньому свою увагу. Абсолютно очевидно, що виграє той спортсмен, який уважніше стежитиме за м’ячиком та вдало відбиватиме всі напади суперника. Або, говорячи образною мовою – фокусуватиметься на процесах, а не на результатах.

MUST READ:  Як землетрус в Японії впливає на український бізнес

Як бачимо, бізнес – не виняток. І Демінг чудово це розумів!