Що важливіше, інтелект чи особисті якості?

Вплив особистих якостей топ-менеджменту на діяльність компанії став однією з найулюбленіших тем бізнес-видань у всьому світі. Про лідерські якості сьогодні написано та сказано так багато, що за цією масою інформації втрачається основна ідея лідерства.

Численні дослідження, що вискакують з-під пера не завжди обізнаних на темі авторів, часто виявляються схожими одне на одного, наче дві краплі води. Розмови про особисті якості лідера стають дедалі більш попсовими і примітивними. Лише лінивий не бере в них участі.

Тож не дивно, що за такої популярності теми особистих якостей лідера, все частіше ігнорується питання його професійних навичок. Найбільш радикальні особи готові взагалі забути про необхідність певних знань чи інтелектуальних навичок і керуватися лише особистими характеристиками. Проте, чи зможе такий підхід до вибору лідера забезпечити належне функціонування компанії та досягнення нею стратегічних цілей зростання?

У своїй останній книзі „Інтелект керівника” (Executive Intelligence), про яку згадується на сайті Гарвардської бізнес-школи, Justin Menkes стверджує, що сьогодні ми можемо спостерігати ситуацію, коли занадто багато уваги приділяється особистим якостям та стилю поведінки лідерів. Водночас питання професійної підготовки та інтелектуальних навичок відходить на задній план і йому не приділяється належної уваги. Проте, саме інтелектуальні завдатки лідера, а не його особисті якості, мають найбільший вплив на діяльність компанії. Автор наголошує: „коли йдеться про прогнозування діяльності компанії, тоді знання та інтелект лідера мають в десятки разів більше значення, ніж його особисті якості”. Таким чином, можемо стверджувати, що зовсім не особисті характеристики, а саме інтелект, є визначальним для зіркового таланту лідера.

MUST READ:  Що сталося з Nokia, або Про шкідливість боротьби «на всі фронти»...

Menkes стверджує, що лідерський інтелект можна розвинути, якщо постійно стикатися із новими незвичними для компанії проблемами та завданнями. Вправи з класифікації різноманітної інформації також можуть стати корисними для розвитку особливого типу лідерського інтелекту.

Цікаво було б почути думки наших відвідувачів, що ж все-таки є первинним і більш важливим для роботи керівника? Його особисті якості, які дають змогу вдало комунікувати з людьми та доносити до них свої ідеї, чи все ж таки інтелектуальні навички, які можна здобути лише з досвідом та студіюванням спеціальної літератури?