Наявність власного житла веде до безробіття…

Наявність власного житла веде до безробіття...Надзвичайно цікавими даними дослідження британського економіста Ендрю Освальда ділиться Антон Гладченко у блозі BizTimes. А присвячене воно власності та безробіттю. Виявляється, що наявність власного житла негативно впливає на показники працевлаштування в країні. Чи, простіше кажучи, чим більше людей володіє нерухомістю, тим вищий рівень безробіття!

Своє дослідження Освальд опублікував ще десять років тому. В ньому він проаналізував ситуацію в ряді європейських країн та виявив, що в країнах, де люди віддавали перевагу власному житлу, рівень безробіття був значно вищим, ніж у тих країнах, де люди знімали житло в оренду. Наприклад, в Естонії у 2005-му році нерухомістю володіли близько 88% людей, тоді як рівень безробіття у країні досягав 5,9%. В Іспанії дані були ще більш вражаючими: кількість власників нерухомості – 83,3%, а рівень безробіття – 8,5%.

У той же час в Австрії, де житло в основному орендують (там власників житла всього 51,6%), рівень безробіття сягав 4,7%. А в Нідерландах при рівні власників нерухомості 54,3% безробіття складало лише 3,9%.

Звісно, траплялися й виключення. Наприклад, в Німеччині власників житла було всього 44,4%, тоді як рівень безробіття досягав аж 9,8%. А в Ісландії – навпаки: кількість власників житла складала 82,5%, а безробіття було найнижчим у Європі – 1%.

MUST READ:  Чесне агенство нерухомості? І таке можливо

Проте, попри всі ці виключення, загальна картина у Освальда була надзвичайно цікавою. Виходить, що наявність власного житла якимось чином впливає на рівень безробіття.

У чому ж суть?

Насамперед, вся справа в мобільності. Власники житла зазвичай намагаються знайти роботу неподалік від дому. Вони вже не зможуть погодитися на найвигіднішу у фінансовому плані пропозицію, якщо їх не буде влаштовувати географічне положення офісу. Вони не так легко погоджуються на переїзд. А й справді – навіщо переїжджати в інше місто, якщо тут є власна квартира (або дім). Тобто перша причина полягає в тому, що люди поводяться набагато більш інертно і далеко не завжди погоджуються на ділові пропозиції. Це призводить до того, що вони можуть працювати не на найкращій можливій посаді. Отримувати меншу зарплатню.

У деяких випадках можна спостерігати зниження ефективності праці. Така ситуація виникає тоді, коли людині через місце проживання доводиться ще й працювати не за спеціальністю чи не на тому місці, яке найкраще йому підходить. Наприклад, геніальний програміст може опинитися в невеличкій конторі на посаді системного адміністратора.

Нарешті, існує ще одна причина, яка може потенційно вести до зростання безробіття. Часто власники будинків та квартир категорично проти будівництва у їхньому районі чогось нового та комерційного. Вони наводять різноманітні причини, які зазвичай зводяться до того, що новий центр розваг зіпсує вигляд на парк чи міський ландшафт. Але така поведінка в кінцевому рахунку призводить до того, що не створюються нові робочі місця (адже як будівництвом, так і подальшою підтримкою нових об’єктів займаються люди, які отримують зарплатню).

MUST READ:  Рецепт Coca-Cola доступний кожній домогосподарці?

Чи можна жити без власного житла?

Більшості українців, напевне, така ідея здається жахливою. Я й сам ніколи б не відмовився від можливості жити у власному будинку. Але відомий британський економіст Освальд всіма можливими способами протистоїть субсидуванню покупки житла (от цікаво, а у нього є власна нерухомість?) Він вважає, що високий рівень кількості власників нерухомості в країні призводить до високого рівня безробіття. У такій ситуації справжні проблеми чекають сьогодні багато європейських та американських країн. Причина – той факт, що дуже багато людей будуть мертво прив’язані до власного житла обов’язками по іпотеці.

А що думаєте ви з цього приводу? Наскільки важливо мати власне житло? Чи можна все життя прожити, знімаючи його в оренду?