Інквізиторські методи підбору персоналу

Інквізиторські методи підбору персоналуУ книзі “До чорта ціни! Створюйте цінність. Спін-продажі в нових умовах” є дуже цікава розповідь про адмірала Хаймена Ріковера (Hyman G. Rickover), засновника американського атомного підводного флоту. Він був генієм-ексцентриком. При відборі кандидатів на участь у програмі по створенню атомних підводних човнів він вдавався до методів, що відрізняються від загальноприйнятих, більше того – інквізиторським.

Старий морський вовк любив повторювати: “Що більше потів зійде з вас у мирний час, то менше сил ви витратите в бою” – і безжалісно застосовував свою премудрість у ході стресових інтерв’ю.

Його божевільний метод став легендарним: він хотів оцінити поведінку кандидатів у ситуації, загостреної до межі. Тільки кращі з тих, хто пройшов це випробування, могли претендувати на участь у програмі. Іноді він вискакував із гардероба, щоб застати кандидата зненацька. Траплялося, прибивав стілець до підлоги, і коли відвідувач заходив у напівтемне приміщення, вітав його словами: “Підніми-но стілець, капітан”. Іноді Хаймен підпилював передні ніжки стільця на кілька сантиметрів і спостерігав за тим, як кандидат хвилюється й звивається, намагаючись зберегти самовладання під виснажливою зливою запитань. Більше того, адмірал був не ладь загнати випробуваного в прикомірок, щоб той обміркував там відповідь.

MUST READ:  Міфи про роботу від Пенелопи Транк

Часто Ріковер починав співбесіду з питання “Яку тему ви знаєте найкраще?”. Тема могла бути будь-якою: від вирощування салату до структури Всесвіту. “Обережніше з відповіддю, – застерігав він. – Що б ви не назвали, я ознайомлений із цією областю краще вас”. І виявлялося, що він правий. Ріковер дійсно був унікумом. Він вивчав досьє здобувачів, щоб довідатися про області їхньої компетенції більше, ніж знали вони самі. Іноді інтерв’ю розтягувалося на три дні…