Три стадії народження ідеї

Три стадії народження ідеїУ кожного з нас щодня виникає багато ідей. Більшість із них ніколи не будуть втілені у життя. Втім, деякі ідеї все ж перетворюються у щось реальне. Яким же чином можна визначити, які ідеї заслуговують на існування, а які – ні? Відповідь на це питання намагається дати автор блогу Life Beyound Code Раджеш Сетті (Rajesh Setty).

Нижче наведено модель, яка допомагає краще зрозуміти, які ж ідеї ми вирішуємо розвивати, а про які – з часом забуваємо. На кожній стадії розвитку ідеї існує кілька атрибутів, які мають надзвичайно велике значення.

Ось ці стадії і їх атрибути:

1. Роздуми. На цій стадії людина розмірковує про безліч цікавих ідей і вибирає, яку з них обрати. До атрибутів цієї стадії належить:

Допитливість, яка рухає вас від примарної думки до сформованої ідеї. Це інтерес, який перетворює вас зі спостерігача на людину, яка сама починає діяти.
Зв’язок. Вам можуть бути цікавими різні речі, але лише деякі з них захоплюють вас настільки, що ви готові зв’язати себе з ними на довгий період часу. Наприклад, у вас може виникнути ідея нових памперсів, які будуть кращими за всі наявні. Але оскільки ви не пов’язуєте себе з цією ідеєю – то й розвивати її далі не будете.
Переконання. Ви повинні вірити в себе і у власні сили для того, щоб перейти до другої стадії. І бути повністю впевнені в тому, що ідея заслуговує на життя!

MUST READ:  10 ознак того, що надувається нова «бульбашка»

2. Мобілізація ресурсів. У цей момент ви вже обрали ідею (або дві), які приваблюють вас найбільше і які ви вирішили розвивати. Починається етап мобілізації ресурсів для втілення вашої мрії у життя. На цьому етапі вам знадобиться:

Здатність долати перешкоди. На вашому шляху виникнуть виклики, які будуть реалізуватися у вигляді нестачі часу, енергії, грошей та інших ресурсів, необхідних для втілення у життя задуманого. Багато що може піти не так. Головне при цьому не втрачати впевненості і наполегливо рухатися до цілі.
Відвага. Перший сміливий крок ви зробили тоді, коли твердо вирішили втілювати свою ідею в життя. Після цього відвага повинна стати частиною вашого его – інакше досягнути результату буде дуже складно, якщо не неможливо.
Компетенції. Вам потрібно працювати над розвитком своїх компетенцій та навичок (і особливо – особистісних) для того, щоб у майбутньому сформувати команду, яка перетворить вашу ідею на реальність

MUST READ:  Казки нового часу

3. Злет. Це той момент, коли ідея нарешті починає оживати і ставати реальністю. Важливими атрибутами для цього етапу є:

Креативність. Все буде відбуватися зовсім не так, як ви запланували. Ідеальні люди та проекти бувають тільки у фільмах. Реальне ж життя потребує постійних змін та адаптацій. А для цього вам знадобиться вміння мислити креативно;
Зміни. Вам потрібно змінюватися не лише тоді, коли цього вимагають обставини, але й самому ставати ініціатором змін.
Залученість. Дотримуватися обіцянки, даної самому собі, і наполегливо рухатися до мети, хоча іноді буде дуже важко і хотітиметься від усього відмовитися.

Якщо вам притаманні всі атрибути, наведені вище, тоді є ймовірність, що ви успішно пройдете через усі етапи і зможете втілити свою ідею в реальність.