Сила «продуктивної ліні»

Сила продуктивної лініАмериканський фантаст Роберт Хайнлайн (Robert Heinlein) колись сказав: “Прогрес здійснюється не найбільш терплячими, наполегливими та працьовитими. Він здійснюється лінивими людьми, які намагаються відшукати простіших способів досягнути того чи іншого результату”. У Management Issues пропонується цікавий підхід до вирішення проблеми ефективності (успішного фінішування проектів) в компаніях із використанням концепції продуктивної ліні.

Яким же чином можна пересвідчитися, що менеджери проектів зуміють досягнути поставлених цілей, рух до яких ще більше ускладнюється тиском та стресом від економічної кризи?

Звісно ж, і тут не обійдеться без знаменитого закону Паретто (правила 80/20). Відповідно до цього правила 20% зусиль приносять 80% результату і навпаки. Отже 20% клієнтів приносять 80% прибутків. А проаналізувати клієнтів не так вже й складно, що пізніше може стати в нагоді під час прийняття рішень.

Втім, принцип Паретто можна застосовувати і в інших ситуаціях, що робить його надзвичайно вигідним для працівників, які вирішили сповідувати переваги “продуктивної ліні”. Це зовсім не означає, що вони будуть лінуватися на робочому місці. Просто це означає, що більшість своїх зусиль вони зосередять на тих 20% клієнтів, дій та завдань, які приносять 80% результату.

MUST READ:  Вчимося бути цікавим клієнтом

Хороший же лідер компанії, який прагне знизити тиск на свій персонал, повинен спонукати менеджерів проектів навчитися ідентифікувати та фокусуватися на цих найкритичніших видах діяльності і по можливості відмовитися від інших 80%. По суті це означатиме, що вони не витрачатимуть велетенську кількість часу для роботи над проектами, над якими їм взагалі не слід було працювати.

Таким чином, як стверджує один з авторів Management Issues, продуктивна лінь – це не просто лінивість. Вона вимагає дечого набагато більшого. Це вміння дивовижним чином поєднувати небажання займатися зайвими справами та інтелігентність. Саме тому розумні ліниві люди мають велику перевагу над працелюбними, але не здатними до тверезої оцінки користі праці, як такої.