Сила первинних припущень

Сила первинних припущеньВся наша діяльність, в тому числі і в бізнесі, базується на деяких первинних припущеннях. І вони можуть виявитися неадекватними. В такому разі ми приречені тратити подеколи цілі роки на рух у неправильному напрямку. Цю ситуацію може яскраво проілюструвати розмова, яка відбулася між двома офіцерами колись ворожих армій.

Роберт Мак-Намара (Robert McNamara), який був Секретарем оборони США у 1961-1968 роках, тобто саме під час В’єтнамської війни, згадує про розмову, яка відбулася між колишніми ворогами. Вони зустрілися на конференції військових істориків, яка відбулася у Ханої у 1998 році і була присвячена урокам, які майбутні покоління повинні винести з цього військового конфлікту. З американського боку був полковник Герберт Шандлер (Herbert Schandler), з в’єтнамського – полковник Квок Хай Луонг (Quach Hai Luong).

Полковник Квок Хай Луонг: Я хочу Вас запитати – якими, на Вашу думку, були американські цілі у В’єтнамі?

MUST READ:  5 технік, які допоможуть вам завжди залишатися сфокусованими

Полковник Герберт Шандлер: Наші цілі у В’єтнамі, як це й було заявлено декількома президентами, були такі. По-перше, створити незалежний та не-комуністичний Південний В’єтнам, громадяни якого мали б можливість обирати своїх лідерів та формат уряду. По-друге, переконати Північний В’єтнам, – зауважте, не зруйнувати чи знищити Північний В’єтнам, а саме переконати його не нав’язувати свою волю Південному В’єтнаму засобами військової сили. У нас навіть не було палкого бажання нанести якусь шкоду Північному В’єтнаму. Ми просто хотіли показати, що вам не вдасться перемогти військовими засобами на Півдні.

Полковник Квок Хай Луонг: Але, полковнику Шандлер, саме це й було критичною відмінністю між вашим розумінням ситуації і нашим. Я б сформулював це так: вашим фундаментальним припущенням було те, що В’єтнам – це дві різні, правомірно незалежні країни. На основі цього припущення і встановлювалися ваші цілі і стратегії. Але ми не робили такого поділу. Ми бачили лише одну країну. Всі наші стратегії базувалися на тому простому припущенні, що В’єтнам – це єдина країна, на жаль штучно поділена надвоє. І тому наша війна мала на меті захист нашої незалежності і збереження нашої національної єдності.

MUST READ:  Стратегія Google: П'ять головних цілей

Як часто ми вибудовуємо наші цілі і стратегії, навіть не усвідомлюючи своїх фундаментальних світоглядних засад, які можуть, врешті-решт, виявитися хибними!