Як розвити в собі харизму?

Як розвити в собі харизму?Річард Вайзмен (Richard Wiseman), професор соціальної психології в Університеті Хертфордшира (Англія), вважає, що харизма – це не божественний дар, а є наполовину вродженою властивістю і наполовину набутою. Це значить, що потрібно не тільки з самого початку мати деякі здатності, але й уміти розвивати їх. Кожен харизматик володіє трьома якостями, стверджує Вайзмен. По-перше, сильно переживає свої емоції, по-друге, уміє заразити ними навколишніх і, нарешті, не піддається впливу інших харизматиків.

Нижче – кілька порад, як розвити в собі харизму хоча б частково, навіть якщо це не властиво вам від народження.

Розсовуйте звичні межі можливого – як мінімум у плануванні. Харизматики живуть відповідно до мудрості, що приписують Макіавеллі: “Не будуй скромних планів: вони не здатні схвилювати душу”. Вони розуміють, що тільки сміливий погляд на майбутнє збудить людей і об’єднає їх. Вони не обмежують свій зухвалий задум однією конкретною метою – вони поширюють його на все, до чого дотягується уява. У кожному своєму починанні вони зрушують межі можливого далі, ніж це здається можливим звичайним людям.

MUST READ:  Три способи позитивно вразити свого керівника

Не ховайтеся, будьте помітні. Харизматики завжди тримаються на очах. Вони залишаються стояти навіть тоді, коли всіх інших скосила чергова криза. Вони прикладають більші зусилля, щоб мотивувати своїх підлеглих словом і ділом – розмовляючи з ними, слухаючи їх і працюючи пліч-о-пліч із ними. Вони не кидають їх навіть у дуже непрості часи.

Не уникайте розмови. Харизматики користуються будь-якою можливістю переконати інших у своїй правоті. Вони завжди говорять прямо й намагаються викликати в співрозмовника довіру до своїх слів.

Навіть мовчачи – розмовляйте. Харизматичні лідери кожною своєю дією посилають сигнали. Вони завжди виглядають натхненними і пристрасними та змушують інших почувати себе краще в їхній присутності. Вони дають зрозуміти, що кожна людина для них важлива – нехай навіть за допомогою простих жестів на зразок прямого погляду, щирої посмішки або міцного рукостискання. Топ-менеджери з харизмою досягають приголомшуючих результатів – якщо, звісно, застосовують її ефективно.

MUST READ:  Поради Гая Кавасакі починаючому підприємцеві

За матеріалами Forbes Russia