Народження імені: Mercedes

Народження імені: MercedesКонструктор Готліб Даймлер у 1901-му році створив автомобіль по кресленнях, переданим йому одним із його давніх клієнтів, австрійським банкіром Емілем Желінеком, який був завзятим автогонщиком. Під псевдонімом “Мерседес” – так звали дочку гонщика: його дружина була іспанкою – автомобіль “Даймлер”, за кермом якого був Желінек, брав участь у перегонах у Ніцці й виграв їх. Те ж саме відбулося й на ралі в Монако.

Желінек продав Даймлеру право на присвоєння таким моделям автомобілів назви Mercedes. Марка була заснована в 1902-му році. У Німеччині ця марка продовжувала продаватися під ім’ям “новий Даймлер”. Обидві марки існували паралельно до 1926-го року, коли остаточно в усьому світі була прийнята загальна назва Mercedes-Benz. За рік до цього відбулося злиття фірм Daimler і Benz. Фірма Benz була заснована в 1886-му році Карлом Бенцем. Цікаво відзначити, що сестру Мерседес Желінек звали Майя (Maja), пізніше її ім’ям назвуть одну з моделей автомобіля Porsche.

MUST READ:  Я хочу слухати розповіді

Емблема – трипроменева зірка, вписана в коло, що прикрашає капот автомобіля, – з’явилася в 1923-му році. Треба сказати, що сини Даймлера в 1909-му році вже запатентували малюнок простої трипроменевої зірки. За їхнім задумом, три промені – це уособлення трьох просторів, уже підкорених транспортними засобами: земля, повітря, море. А поява самої зірки пов’язана з дитячими спогадами: всім їм запам’яталася різдвяна листівка, яку їхній батько надіслав матері. На листівці був намальований їхній дім, а над дахом сяяла зірка.

Із книги Бернара Галі “BRAND: Народження імені”