Мрія кожного управлінця…

…досягнути такого результату, коли команда, яка працює під його (управлінця) керівництвом, показує фантастичну ефективність. Йдеться про пряме значення слова „фантастичний”, оскільки за законами фізики такий результат дійсно видається неможливим. Проте, попри всю логіку і здоровий глузд – ми бачимо те, що бачимо. І це називається дуже просто – синергія.

Можливо, термін „синергія” для багатьох видасться незнайомим. Проте його значення доволі просте. Синергія – це взаємодія між двома чи більше групами індивідів, при цьому ефект такої спільної дії відчутно більший, ніж проста сума їх окремих ефектів. Таким чином індивіди створюють „ціле”, яке виявляється більшим, ніж сума його „частин”.

В дитинстві мені доводилося чути історію, яка дуже вдало ілюструє синергію. Мій товариш займався у спортивному клубі і розповідав, як двоє молодих спортсменів займалися вправою „відривання штанги від землі”. Максимальна вага, яку міг підняти кожен з них складала не більше, ніж 110 кілограм. Проте, коли вони пробували підняти штангу разом, то їм вдавалося „відірвати” від землі штангу вагою 230 кілограм. Очевидно, що 110 + 110 = 220, але аж ніяк не 230. Виходить, що працюючи в парі, спортсмени здобували „додаткову” силу.

MUST READ:  Що спільного між хорошим клієнтом та собакою?

Яким же чином змусити синергію працювати у вашій компанії? Ясна річ, що можливо створити культуру „командної гри”. Для цього слід:
– чітко висловлювати очікування щодо командної гри та співробітництва у компанії;
– створити модель команди і чітко виписати функції кожного „гравця”;
– додатково винагороджувати командних гравців;
– формувати команди, націлені на виконання конкретних завдань;
– публічно святкувати успіхи команди і т. п.

Проте, (наголошується у the blog Synergy) всі ці дії не гарантуватимуть виникнення синергії, оскільки належать до розряду „механічних”. Приблизно таку ж взаємодію ілюструє рух коліщаток у механізмі годинника. Вони, безперечно, працюють злагоджено, але не знаходяться у стані синергії.

Синергія – це не продукт конференц-залів чи стерильних лабораторій. Це швидше результат посиденьок з друзями у гаражі чи кав’ярні. Синергія народжується у тих місцях, де індивідуальність та різноманітність думок просто витає у повітрі, а простір насичений енергетикою ентузіазму. Отже саме ці три речі: залученість, ентузіазм та енергія – є життєво необхідними для створення синергії. Всі мусять бути персонально залученими у процес. Кожен повинен випромінювати ентузіазм щодо кінцевої мети. У кожного повинно бути достатньо енергії, щоб не опустити руки на середині шляху.

MUST READ:  Які компанії мають право на помилку?

А як Ви думаєте, що таке синергія і чи існують ще якісь „інгредієнти” для її досягнення?