НОВИНИ від 12.07.2022


Barron’s: 24 корпоративних лідерів, які змінюють правила гри

Журнал Barron’s склав 17-ий щорічний перелік найефективніших генеральних директорів. «Уся увага була зосереджена не на виборі найкращих акцій для інвесторів, щоб купити їх зараз, і навіть не на компаніях, якими найбільше захоплюються. Процес складання списку був пов’язаний із виявленням CEO, чиї недавні дії зробили їх компанії сильнішими та конкурентоспроможнішими. Ми знайшли два десятки визначних», — пишуть автори рейтингу.

Barron’s: 24 корпоративних лідери, які змінюють правила гри

Генеральний директор Paramount Global Боб Бакіш (Bob Bakish) очолив повернення кіностудій у кінотеатри цього року, випустивши п’ять релізів №1, і зараз збільшує доходи від потокової передачі швидше, ніж Netflix та Walt Disney. Останні кажуть, що невдовзі післідують сценарію Paramount, запустивши дешевші підписки з рекламою.

Керол Томе (Carol Tomé), перша зовнішня CEO, найнята в UPS, зуміла повернути назад багаторічну втрату частки ринку малими та середніми підприємствами, прискоривши доставку та спростивши взаємодію з клієнтами. Усе почалося із завоювання підтримки півмільйонної робочої сили.

Гендиректор Ford Motor Джим Фарлі (Jim Farley) випередив своїх колег із Детройту, встановивши електричні трансмісії в культові автомобілі, такі як пікап F-150, що викликало схвалення оглядачів та клієнтів. Йдеться не лише про скорочення викидів, а й про продаж цифрового продукту, який може приносити постійний дохід завдяки оновленню програмного забезпечення. Фарлі каже, що чверть свого часу він витрачає на навчання у технологічних лідерів за межами автомобільного бізнесу, а ще чверть — на підбір найкращих фахівців.

Чи знаєте ви, що до кінця десятиліття машини зможуть вирощувати для нас кукурудзу та сою? Щоб заглянути в майбутнє сьогодні, CEO німецької Deere Джон С. Мей (John C. May) звертає увагу на свої обприскувачі, які вже використовують штучний інтелект для виявлення бур’янів і розпилення гербіциду замість того, щоб обробляти цілі поля. Потім з’являться безпілотні та акумуляторні сівалки, зернозбиральні комбайни, а також можливість отримання великого регулярного доходу від підписки на виробника тракторів.

Дані та штучний інтелект (ШІ) — важливі теми у списку, і не лише серед технологічних компаній. Ерік Нордстром (Erik Nordstrom) — керуючий мережею універмагів із віковою історією, що носить ім’я його сім’ї, — використовує ШІ, щоб вирішувати, коли і як просувати товари з урахуванням сезону, розташування, прибутковості, рівня запасів, еластичності цін для покупців та багато іншого. Він удосконалив гру Nordstrom у сфері електронної комерції, одночасно заманивши модні онлайн-бренди для реалізації своїх товарів у своїх магазинах.

Крістін Пек (Kristin Peck) з Zoetis перетворила досягнення в галузі біотехнологій для людей у найбільш продавані ліки від сверблячки для собак і кішок. Вона завоювала лідерство серед колег у галузі геноміки домашніх тварин та аналізу крові завдяки ШІ і навіть привносить технологію блокчейну у виробництво яловичини — наприклад, у докладних облікових записах великої рогатої худоби, які можуть допомогти власникам ранчо формувати ціни вище ринкових.

Декілька CEO зі списку Barron’s роблять ліки для двоногих пацієнтів. Девід Рікс (David Ricks) з Eli Lilly спрямовує дослідницькі долари на препарати, які можуть мати велике значення для лікування складних захворювань. Тирзепатид, продукт для лікування діабету, допоміг пацієнтам скинути понад 50 фунтів під час випробувань на ожиріння. Це може допомогти зупинити, а можливо навіть почати зворотний процес щодо збільшення ваги в багатих країнах, що здається нескінченним і супроводжується супутніми захворюваннями.

Альберт Бурла (Albert Bourla) з Pfizer потрапив до торішнього списку завдяки вакцині від Covid-19 партнера BioNTech, допомігши врятувати мільйони життів. Після цього він розробив противірусні ліки, які можуть врятувати пацієнтів, інфікованих Covid-19, і тепер застосовує знання Pfizer про пандемію для роботи над новими вакцинами від хвороби Лайма, дитячого респіраторного захворювання RSV та багато іншого.

Деякі керівники максимально використали вдачу. Пандемія змінила те, як і де люди працюють, і викликала різке зростання попиту на тривале перебування у важкодоступних місцях. Airbnb може надати житло на будь-який смак. Співзасновник та CEO Браян Ческі (Brian Chesky) додав гнучкі варіанти бронювання, які дозволяють мандрівникам спочатку шукати унікальні типи житла, обстановку та прилеглі об’єкти, а потім вибирати місце розташування. Це допомогло викликати сплеск бронювань і вільний грошовий потік.

Постраждалі ланцюжки постачань почали відновлюватися, але лідери бізнесу зіштовхнулися із найшвидшою інфляцією за останні 40 років. Дехто перетворив це на можливість. Гендиректор Costco Wholesale В. Крейг Елінек (W. Craig Jelinek) виявив стриманість щодо підвищення цін, особливо на бензин. Валовий прибуток знизився, але це було компенсовано швидким зростанням продажу. Частка ринку зросла, а кількість продовжень членства рітейлера досягла рекордного рівня.

Kraft Heinz три роки тому призначила колишнього маркетолога з пивної індустрії Мігеля Патрісіо (Miguel Patricio) своїм генеральним директором, щоб вивести компанію із спіралі після злиття. Саме це він і робив, спрощуючи структуру бізнесу та скорочуючи борги, одночасно продаючи товарні підприємства, такі як виробництво об’ємного сиру та горіхи. Це залишило ядро товарів-бестселерів, які можуть краще справлятися зі зростаючими витратами.

Минулого року компанії Lowe’s виповнилося 100 років, і під керівництвом CEO Марвіна Еллісона (Marvin Ellison) вона виборола частку ринку як серед професійних підрядників, так і у сфері «зроби сам» (do-it-yourselfers, DIY). Професіонали отримали більш швидкі каси, більше нагород, нові бренди інструментів та варіанти оренди, а також бонуси, такі як безкоштовне заряджання телефону в магазині та шинні насоси на парковці. DIY-ри беруть на себе вдосконалення електронної комерції, доставку та самовивіз. Наприклад, на деяких ринках громіздкі побутові прилади тепер доставляються прямо від дистриб’юторів додому, минаючи магазини, що прискорює доставку та підвищує рентабельність.

Будівельна компанія D.R. Horton’s прискорилася з того часу, як Девід Олд (David Auld) обійняв посаду CEO у 2014 році — зараз вона виробляє близько 10% приватних будинків у США. Це пов’язано з цільовим укладанням угод та помірним зростанням, у тому числі за рахунок домовленостей із компаніями, які купують будинки для здачі в оренду. Кредитне плече скромне, а віддача від інвестицій стрімко зростає.

Нафтових компаній-переможців раптово стало багато, але й серед них виділяються кілька CEO. Exxon Mobil минулого року лідирувала за прибутком серед конкурентів, частково завдяки гендиректору Даррену Вудсу (Darren Woods), який інвестував під час різкого спаду, спричиненого пандемією, замість того, щоб просто скоротити витрати.

Рік Манкріф (Rick Muncrief) з компанії Devon Energy, що займається бурінням сланцевих порід, став видатним державним діячем галузі. Його лідерство у зростанні обсягів виробництва подобається далеко не всім, але завдяки йому в галузі накопичуються вільні гроші. Компанія Манкріфа також запровадила першу в галузі змінну виплату дивідендів, яка дає акціонерам значну частину прибутку.

Не забуваємо і про природний газ. Тобі Райс (Toby Rice), CEO найбільшого виробника EQT, отримав підвищення кредитного рейтингу та скоротив викиди метану, при цьому зробивши власну кліматичну заяву. Райс закликає до чотириразового збільшення експортних потужностей зі зрідженого природного газу за рахунок газової промисловості, щоб допомогти світу відмовитися від електрики, що працює на вугіллі. Він стверджує, що це скоротить викиди більше, ніж електрифікація кожного автомобіля в США, додасть сонячної енергії в кожен дім і подвоїть кількість вітряків.

До пандемії Брайан Мойніхан (Brian Moynihan) був більш схильний до ризику, ніж його колеги в управлінні Bank of America, який, як стверджували деякі інвестори, стримував прибутковість. Більше ні. Сьогодні банк отримує видатну прибутковість від капіталу, який він використовує, і перебуває в кращому становищі, ніж його найбільші конкуренти, щодо повернення коштів акціонерам за допомогою зворотного викупу.

У Citizens Financial Group Брюс Ван Саун (Bruce Van Saun) запустив свою філію на Східному узбережжі, збільшивши клієнтську базу управління активами. Він також найняв цілу армію інженерів-програмістів, щоб надати Citizens стильний банківський сервіс на основі додатків. Це забезпечує безліч недорогих депозитів для кредитування зі зростанням процентних ставок.

Майк Зіверт (Mike Sievert) змінив Джона Легера (John Legere) на посаді гендиректора T-Mobile US трохи більше двох років тому, щоб контролювати перший повний рік компанії після злиття зі Sprint. Результат: додано 5,5 млн нових клієнтів із постоплатою — рекорд компанії для будь-якого фінансового року — більше, ніж передбачала Волл-стріт. T-Mobile додала послугу бездротового домашнього широкосмугового доступу, яка може охопити десятки мільйонів потенційних клієнтів, що дає привід для занепокоєння кабельним компаніям. Аналітики вбачають, що вільний грошовий потік різко зросте.

Дві найбільші компанії Америки продовжували робити те, що зробило їх такими. Microsoft під керівництвом Сатьї Наделли (Satya Nadella) піднялася до №2 у сфері хмарних технологій і минулого року відвоювала частку ринку лідера Amazon. Угода компанії вартістю $69 млрд, спрямована на купівлю виробника відеоігор Activision Blizzard, ще не гарантована. Але вона говорить про можливість Microsoft триматися подалі від гострих регуляторних кутів Big Tech.

Стів Джобс свого часу встановив чіпи Intel у комп’ютери Mac, щоб зробити їх конкурентоспроможнішими. Його наступник Тім Кук (Tim Cook) замінив їх на саморобні чіпи з тієї ж причини. Це сприяло рекордному зростанню числа комп’ютерів Mac і допомогло Apple вийти на новий рівень вільного грошового потоку в $100 млрд цього року.

Під керівництвом Лізи Су (Lisa Su) компанія AMD скористалася проблемами Intel, поставивши чіпи, що лідирують на ринку, зі значно меншим бюджетом. Це сприяє швидкому збільшенню частки ринку.

У принтерів немає таких можливостей, як у чіпів, але Енріке Лорес (Enrique Lores) з HP Inc. завдяки ПЗ і планам підписки зміг умовити клієнтів використовувати його чорнило, а не підробки. І він додав більше периферійних пристроїв для роботи з віддаленими користувачами та геймерами. Вільний грошовий потік може наблизитися до $5 млрд цього фінансового року. Воррен Баффет нещодавно купив їхні акції.

Воррен Баффет (Warren Buffett), який керує Berkshire Hathaway вже 57 років, останнім часом займається двома речами, які йому найбільше подобаються: купує компанії з великими грошовими потоками та випереджає ринок. Серед недавніх покупок — страховик Alleghany і частки в Chevron та Occidental Petroleum. Цього року акції Berkshire впали на 6%. Тим не менш, з урахуванням того, що S&P 500 знизився на 18%, цього досі достатньо, щоб гарантувати святкову вишневу колу або навіть дві.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua