НОВИНИ від 03.01.2005


Основні економічні події 2004 року

Минулий рік запам'ятався фінансовим аналітикам багатьма подіями. Liga-online відібрала п'ять найбільш істотних з них (з погляду глобальної макроекономічної перспективи) і спробувала розташувати у вигляді своєрідного рейтингу.

Розширення Євросоюзу. Основною подією, що має вирішальне значення для всієї світової економіки, у 2004 році по праву можна вважати розширення об'єднаної Європи. У Євросоюз вступили 10 нових членів: Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Мальта, Кіпр, Естонія, Латвія і Литва. Таким чином, кількість держав — членів ЄЕС досягла 25. У результаті населення Євросоюзу збільшилося майже до 500 млн. чоловік, істотно виросла територія, ресурсний потенціал і економічні можливості. Об'єднання Європи створило певні проблеми для традиційних торгових партнерів ЄС, у тому числі й України. Однак під кінець року експорт у єдину Європу почав знову рости. Основна причина — у зміцненні євро, що робить дуже вигідним експорт у країни Євросоюзу і невигідним імпорт відтіля.

Ріст цін на нафту й інші сировинні ресурси. Весь минулий рік пройшов під знаком подорожчання основних видів сировинних ресурсів, у першу чергу нафти і металів. Причин подорожчання нафти було декілька. Головною стало різке збільшення споживання нафтопродуктів в азіатських країнах, у першу чергу в Китаї, який поступово стає основним імпортером нафти в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Іншою причиною росту цін на нафту була триваюча нестабільність в Іраці — країні, яка володіє найбільшими нафтовими ресурсами у світі.

Рекордний ріст євро відносно долара. Перманентне зміцнення єдиної європейської валюти стосовно долара привело до того, що в грудні євро досяг відмітки 1,34 долара. Таким чином, у даний час долар стрімко втрачає вагу щодо фактично всіх ведучих світових валют. Однак, це йде тільки на користь США. Дешевий долар сприяє збільшенню американського експорту в різних сферах, особливо сільськогосподарської.

Несправджені інтеграційні плани в СНД. Поряд зі стрімким об'єднанням Європи на пострадянському просторі відбулося кілька неприємних економічних сюрпризів. Практично всі інтеграційні плани на 2004 рік були зруйновані або саботовані. Весь 2004 рік Росія стрімко втрачала свої економічні позиції в сусідніх країнах, у першу чергу через політичні невдачі.

Рекордний ріст ринку нерухомості. 2004 рік був часом досягнення пікових значень на ринку нерухомості практично на всіх континентах. У світі відбувається глобальний будівельний бум: починаючи від джунглів Африки і закінчуючи фіордами Норвегії. Капітали масово переключилися з дуже ризикового фондового ринку на ринок нерухомості.

За матеріалами Liga-online.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua