НОВИНИ від 24.02.2005


МВФ: Існують серйозні погрози для росту світової економіки

Голова Міжнародного валютного фонду (МВФ) Родріго де Рато вважає, що існують "серйозні погрози" для росту світової економіки в поточному році, повідомляє агентство Bloomberg.

Аналітики прогнозують цей показник на рівні 4%.

Світова економіка все сильніше і сильніше залежить від США і Китаю. У той же час, в обох країнах підсилюється тиск на економіку: в США — від зростаючих бюджетного і торгового дефіцитів, а в Китаї — від фіксованого валютного курсу.

"Дивлячись у майбутнє, можна припустити, що імпульс минулого року забезпечить впевнений ріст світової економіки в 2005-му році, — заявив Р. де Рато. — Але, незважаючи на ці позитивні ознаки, існує маса погроз для світової економіки".

Імпорт США без обліку нафти і нафтопродуктів складає 18% всього обсягу міжнародної торгівлі, що свідчить про підвищену залежність світової економіки від ситуації в цій країні. Зростання економік Японії і Європи йде занадто низькими темпами. Подальший розвиток цієї тенденції може привести до значного дисбалансу в світовій торгівлі, вважає голова МВФ.

Однією з найважливіших небезпек для світової економіки є, на думку Р. де Рато, зростаючий дефіцит рахунку поточних операцій у США.

Фінансування дефіциту може стати дуже проблематичним, тому що падіння курсу долара до світових валют робить американські активи все менш привабливими для інвесторів. У третьому кварталі 2004-го року дефіцит рахунку поточних операцій сягнув рекордного рівня в $164,7 млрд.

Голова МВФ дав кілька рекомендацій світовим лідерам щодо можливостей поліпшення ситуації в світовій економіці. Керівництво США "повинне прийняти всі міри для того, щоб скоротити дисбаланс у торгівлі". Крім того, уряд США повинний знизити дефіцит бюджету.

Європейські країни повинні, на думку Р. де Рато, змінити "надмірно щедре" законодавство в пенсійній і трудовій сферах.

Японії, на його думку, варто реформувати банківську систему і вжити заходів для скорочення боргів корпорацій.

Китай та інші азіатські держави з фіксованими валютними курсами повинні забезпечити велику гнучкість валютних курсів, вважає голова МВФ. Фіксований курс юаню, на думку фахівців, дає китайським компаніям серйозні переваги на експортних ринках.

Джерело — "Експерт-Центр".






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua