НОВИНИ від 01.03.2005


Названо найбагатішу фірму планети

Нафтова корпорація Exxon Mobil стала найбільшою акціонерною компанією світу за вартістю активів. На перше місце Exxon Mobil вийшла завдяки тому, що на торгах у п'ятницю ії цінні папери, що і без того коштують на 43% більше, ніж рік тому, подорожчали ще на 2%, а акції General Electric, що набрали за минулий рік 9%, на цих торгах понизилися.

На сьогодні ринкова капіталізація Exxon оцінюється в 383 млрд. доларів, що на 4 млрд. вище, ніж у General Electric. Крім того, нафтовий гігант встановив загальноамериканський рекорд за обсягом операційних доходів, включаючи і продаж дорогих активів: доходи Exxon за 2004 рік склали 298 млрд. доларів. До цього рекордсменом вважалася мережа універсамів Wal-Mart ($288 млрд.)

За словами представника Exxon Тома Чирильяно, для самої корпорації рекорди і розподіл місць — не головне: "Нехай цим займаються інші. Наша мета — бути максимально ефективною і прибутковою компанією. І якщо в результаті ми стаємо найбільшою компанією, то це тільки глазур на пирозі".

При цьому, і до рекорду Exxon істотно обганяв GE за обсягом продажів і прибутку. Девід Фрейл, представник General Electric (у цей конгломерат входять промислові, фінансові і медіахолдинги, у тому числі і телемережа NBC), заявив, що його компанія має намір домогтися повернення до двозначних показників зростання доходів.

"Ми фокусуємось на рості наших доходів і рості нашої ринкової вартості — саме в цьому порядку, — підкреслив Фрейл. — Ми не так стурбовані рейтингами, як ростом нашого бізнесу".

У свою чергу, директор енергетичного інституту Південного методистського університету в Далласі Марко Бакстер висловив думку про те, що тривалий підйом вартості акцій Exxon Mobil відбиває впевненість інвесторів у менеджменті компанії й їхнє прагнення дістати максимальний прибуток від росту цін на нафту і газ.

За його словами, почесне перше місце може приховувати певну небезпеку для нафтового гіганту, що, за словами експерта, дотепер намагався уникати пильної уваги в зв'язку із загальною нелюбов'ю публіки до усього, що пов'язано з великою нафтою.

Джерело — "Експерт-Центр".






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua