НОВИНИ від 11.03.2005


Американський журнал Forbes опублікував рейтинг найбагатших людей планети

Впливовий американський щотижневик Forbes опублікував свій 19-й щорічний рейтинг найбагатших людей планети. В цьому рейтингу рекордна кількість мільярдерів — 671. Їхній сукупний статок за рік збільшився майже в півтора рази, вперше перевищивши 2 трлн. доларів.

У першій десятці рейтингу багато нових імен, появу яких експерти Forbes пояснюють ослабленням долара та активізацією світової економіки. Більшість новачків-мільярдерів представляють країни, що розвиваються.

Лідирує в рейтингу, як і раніше, голова і засновник Mіcrosoft Білл Гейтс, капітал якого експерти оцінюють у 46,5 млрд. доларів. На п'яти йому наступає легендарний інвестор Уоррен Баффет, який рік за роком нарощує міць своєї керуючої компанії Berkshіre Heathaway. На його рахунках — 44 млрд. доларів. А далі в списку відбулися помітні зміни. Спадкоємці засновника американської мережі універмагів Wal-Mart вилетіли з першої десятки. Бум на сировинних ринках поповнив гаманці нафтовиків і металургів.

Британський бізнесмен індійського походження Лакшмі Міттал, що об'єднав у жовтні три компанії в найбільшу у світі сталеву імперію Mіttal Steel, зробив самий значний стрибок: його статок збільшився на 18,8 млрд. доларів до 25 млрд., і Міттал вийшов на третє місце. Четвертий — мексиканець Карлос Слім Еллу з 23,8 млрд. (телекомунікації), п'ятий — саудівський принц Альвалід Бен Талал (інвестиції) 23,7 млрд. Далі йдуть засновник шведської ІKEA Інгвар Кампрад (23 млрд.), засновник Mіcrosoft і великий аматор космосу Пол Ален (21 млрд.), власник німецької мережі магазинів Albrecht's Dіscount Карл Альбрехт (18,5 млрд.), голова Oracle Лоуренс Еллісон (18,4 млрд.).

Серед росіян лідирує Роман Абрамович, який у світовому рейтингу займає 21-е місце. Його статок Forbes оцінив у 13,3 млрд. доларів. Далі на 60-му місці з 7 мільярдами доларів Михайло Фрідман ("Альфа-груп") і Володимир Лісін (НЛМК). 84-те місце в Олега Деріпаскі (5,5 млрд., "Базовий елемент"), 94-те місце займає Вікор Вексельберг (5 млрд., СУАЛ, ТНК). Колишній лідер Михайло Ходорковський (15,2 млрд. у 2004 році) тепер має 2,2 млрд.

Уперше в списку Forbes з'явились мільярдери з інших країн СНД, крім Росії: Україну і Казахстан представляють по три бізнесмена. Рінат Ахметов (258-те місце з 2,4 млрд. доларів) контролює компанію System Capіtal Management, що володіє низкою великих промислових підприємств Донбасу. Зять колишнього президента Леоніда Кучми Віктор Пінчук (507-те з 1,3 млрд.) контролює, зокрема, Нікопольський завод феросплавів, частка якого на світовому ринку феросплавів складає 11,5%. Сергій Тарута (620-те з 1 млрд. доларів) — голова ради директорів корпорації "Індустріальний союз Донбасу", до складу якої входять більше 40 підприємств чорної металургії. Троє мільярдерів з Казахстану — також працюють з сировиною.

Увагу до України привернули бурхливий ріст цін на сировинні товари та політичні події в країні, пояснює один з укладачів списку Луїза Кролл: "капіталізм у його зародковій формі нам дуже цікавий". Оцінити статок українських бізнесменів було дуже важко, визнає вона, — і не тільки через скритність самих олігархів. У лютому українська влада почала деприватизацию "Криворіжсталі" — якщо Ахметов і Пінчук позбавляться підриємства, вони можуть втратити і місця в списку.

За інформацією Forbes, "Ведомости".






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua