НОВИНИ від 18.08.2008

Злиття та поглинання руйнують стабільність

Хочете знати, чому більшість злиттів та поглинань закінчуються провалом? Відповідно до дослідження, опублікованого в останньому номері Journal of Business Strategy (№4, 2008) угоди щодо злиттів та поглинань шкодять усталеному розвитку лідерів у цільовій компанії (компанії, яку поглинули), а також руйнівно впливають на команду топ-менеджменту, оскільки значна кількість ключових управлінців покидає компанію відразу після злиття.

Дослідження "Великий вихід: Звільнення керівників внаслідок угод злиттів та поглинань" (The Big Exit: Executive Churn in the Wake of M&As) виявило, що команда топ-менеджерів у цільовій компанії може залишатися стабільною лише до тих пір, поки її не поглинуть. Але угода про злиття швидко руйнує будь-яку лідерську стабільність, а разом із нею — результативність роботи організації.

Більше того — така управлінська нестабільність може продовжуватися протягом доволі тривалого часу. За даними дослідження, поглинуті компанії щорічно втрачають у середньому 21% свого управлінського персоналу протягом наступних 10-ти років після підписання угоди про злиття, що майже вдвічі більше, ніж у компаніях, яким не доводилося переживати об'єднання. І ці числа змушують замислитись.

"Висновки дослідження мають особливе значення у світлі кореляції між втратою ключових співробітників та низькою результивністю компанії, — стверджує Джефрі Краг (Jeffrey Krug), професор стратегічного менеджменту у Virginia Commonwealth University School of Business, а також один з авторів дослідження. — Компанії, які планують найближчим часом взяти участь у злитті, повинні розуміти довгострокові наслідки такого рішення. Перш ніж "продатися", такі організації повинні подумати, яким чином утримати "на борту" ключових співробітників із числа топ-менеджменту".

Краг досліджував плинність кадрів у більше, ніж 1000 компаніях та отримав інформацію щодо більше, ніж 23 000 менеджерів. Він вважає, що останнім часом угоди щодо злиттів та поглинань призводять навіть до більшої нестабільності у компаніях, ніж це було раніше. А тому керівникам варто двічі подумати, перш ніж погоджуватися на злиття.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1048


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua