НОВИНИ від 26.09.2008

Всі працюють наполегливо... пора навчитись працювати «розумніше»

Запитайте будь-якого менеджера, якою він бачить свою роботу — і він майже напевне відповість, що хотів би працювати та керувати "розумніше" і при цьому докладати менше зусиль. На жаль, реальність повертає нас до сумної істини — всі ті механізми комунікацій (комп'ютери, Інтернет, мобільні гаджети, технології для дистанційної праці і т. п.), які повинні були "звільнити людину", насправді виконали протилежну роль, змусивши її працювати навіть тоді, коли вона знаходиться далеко поза межами офісу.

Дослідження, проведене Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), виявило, що більше, ніж 9 із 10-ти менеджерів та їхніх підлеглих переконані: "розумна праця" матиме позитивний ефект на результативність бізнесу. Віддаляючись від концепції "управління та контролю" ми наближаємось до більш "вільного, гнучкого та колегіального" менеджменту.

Дев'ять з 10-ти респондентів вірять, що нові форми праці притаманні сучасним організаціям і здатні посприяти їхньому розвитку. А 97% стверджують, що технології стануть ще більш органічною частиною бізнесу будь-якої компанії у майбутньому.

Саме тому вдвічі більш гірко усвідомлювати, що всі ці мрії про ідеальні технології виявилися лише красивою фантазією. "Розумна" (smart) праця перебуває у стані своєї юності. Більшість працівників лише говорять про її принципи, але ще не знають, як застосувати їх у повсякденному житті.

Процеси більшості компаній не пристосовані до "розумної" роботи, працівники відчувають, що їхнє керівництво насправді звикло до старих принципів і не бачить жодної причини для змін.

Майк Еммот (Mike Emmott), співробітник CIPD, говорить: "Кожен бачить і розуміє, що робота може виконуватись краще. Процеси можуть бути організовані таким чином, щоб максимізувати індивідуальну мотивацію та організаційну ефективність. Наше дослідження показує, що ключем до цього є так звана «розумна» робота. Але перш, ніж вона стане реальністю — слід ще дуже багато чого зробити. Адже «розумний» підхід до організації праці — це не лише впровадження дистанційної роботи, встановлення гнучкого графіку та інсталяція найсучасніших ІТ-систем. «Розумна» праця — це насамперед фундаментальні зміни у принципах функціонування самої системи під назвою «компанія»".

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1064


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua