НОВИНИ від 12.12.2008

Фінансові директори залишилися без фінансів

Можливо, це частина людської природи, але більшість фінансових директорів настільки оптимістично оцінювали майбутнє своїх компаній, що набрали кредитів, які нереально повернути в умовах сучасної економічної кризи.

Опитування фінансових директорів, проведене консалтинговою компанією KPMG та спеціалізованим виданням CFO Europe, виявило, що фінансові відділи компаній витрачають багато часу на пошук "короткострокових рішень" під тиском кредитної кризи.

Більшість із них сьогодні обговорюють можливість продовження термінів виплат. А 9 із 10-ти намагаються добитися перегляду кредитних умов.

Опитування, в якому взяло участь більше 500 європейських фінансових директорів намагалося дати відповідь на запитання, яким чином вони можуть досягнути балансу між короткостроковою потребою додаткових коштів та довгостроковою потребою будувати надійний і стабільний бізнес.

Роджер Бейлі (Roger Bayly), партнер KPMG, говорить: "Хоча багатьом може здатися, що час ще не настав — кредитна криза репрезентує можливість переформатування всієї системи капіталу, а не лише зосередження на "тимчасових рішеннях", які в довгостроковому розрізі можуть лише нашкодити. Змінити ситуацію, яка склалася, можливо лише свідомими діями по впровадженню процесів та процедур, які призведуть до тривалих покращень".

Лише 14% фінансових директорів, які взяли участь в опитуванні, сказали, що їхні прогнози щодо майбутніх прибутків виправдалися. А 5% сказали, що вони взагалі не займаються прогнозуванням.

Більше, ніж 4 з 10-ти фінансових директорів наголосили, що кредитна криза мала негативний вплив на можливості доступу до кредитів та їх вартість.

У той же час управління фінансами залишається першочерговою функцією для чверті респондентів, а 60% відносять її до переліку 5-ти найважливіших пріоритетів. Половина респондентів визнає, що відчуває збільшення тиску з боку акціонерів у сфері генерування прибутку.

"Але дуже важливо, в гонитві за капіталом, не забути про людей", — наголошує Бейлі.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1086


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua