НОВИНИ від 29.01.2009

Всім на вимушений відпочинок!

Аудиторська компанія KPMG пішла на радикальний крок, запропонувавши 11 000 свого персоналу напівоплачувані відпустки та чотириденний робочий тиждень у добровільно-примусовому режимі. Ні для кого не секрет, що всі ці заходи здійснюються з однією метою — максимально скоротити витрати на персонал.

Останні кілька місяців подібна стратегія використовується багатьма компаніями у різних куточках світу. Не бажаючи вдаватися до скорочень, компанії пропонують своїм співробітникам скорочений графік, додаткові неоплачувані відпустки, тощо.

Більшість великих автомобільних концернів, включаючи GM, Honda та BMW, суттєво скоротили час роботи своїх працівників, а у деяких випадках (наприклад у випадку з Honda) взагалі припинили випуск продукції на окремих заводах.

Варто також відзначити, що до цього кроку вдалися далеко не тільки великі виробничі компанії. За даними американської Bureau of Labor Statistics, кількість працівників, які раніше працювали повний час (тепер кількість робочих годин у них скоротилася до 35 на тиждень) зросла за рік на три чверті.

Якщо раніше відпустка надавалася працівникові для того, щоб він встиг відновитися та набратися нових сил перед роботою, то тепер вона стає вимушеним фактором, який дозволяє максимально відтягнути, а іноді — навіть уникнути скорочень.

Втім, всі ці заходи у будь-якому разі виявляються кращим вирішенням проблеми, ніж скорочення. Хоч багато менеджерів признаються, що часто повідомити людині про зниження зарплатні не набагато легше, ніж повідомити їй про звільнення. Але, як би там не було, такий підхід має багато позитивних аспектів як для працівника, так і для роботодавця. Перший може зберегти за собою робоче місце, яке йому подобається і приносить прибуток. Другий не змушений скорочувати кваліфікований персонал, який точно не дочікуватиметься на ринку праці, коли справи у компанії підуть краще і вона знову зможе дозволити собі достойно платити за його послуги.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1097


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua