НОВИНИ від 05.03.2009

Топ-5 антикризових професій

Криза усе більш негативно відбивається на рівні безробіття в Україні. Тільки за офіційним даними, на початок 2009-го року без роботи залишилося близько 900 тис. чоловік, що становить більше 3% всіх працездатних українців. І все ж таки, незважаючи на такий стан справ, залишаються професії, які користуються в роботодавців зростаючим попитом.

1. Менеджери із продажу

Із січня цього року попит на представників цієї професії збільшився приблизно на 18%. За словами старшого спеціаліста з підбору персоналу ЗАТ "УРС" Людмили Корчак, професійні менеджери із продажу приносять прибуток, що дозволяє покривати витрати на утримання компанії, персонал, виплату кредитів і розвиток бізнесу. При цьому компаніям необхідні саме професіонали, здатні заробляти в нових жорстких умовах. Так, сьогодні співвідношення відсотка від продажів і ставки у менеджерів не 50% на 50%, як було ще у вересні минулого року, а, у найкращому разі, 90% на 10%. Або ж доход менеджера повністю залежить від його виторгу. Середня зарплата фахівця сьогодні становить від 1,5 до 4 тис. грн. на місяць.

2. Кризис-менеджери, керівники компаній

Цих професіоналів на ринку дуже мало, не більше однієї людини на 250 компаній, чим, почасти, і обумовлюється 15-процентний ріст попиту на них із початку року. Характеризуються вони авторитарним стилем управління і, приступаючи до роботи, гарантують, що виведуть компанію зі складного становища. Як правило, свої вміння вони напрацювали за останні 5-7 років, стаючи керівниками фірм, що переживають падіння прибутку. "Як варіант, зустрічаються й топ-менеджери, що одержали досвід у кризові 90-ті роки", — розповідає Михайло Позняков, директор із персоналу торговельної мережі "Дім Злата". Оплата їхньої праці залежить від розміру компанії — від 10 до 100 тис. грн. щомісяця.

3. Юристи

У цілому потреба в послугах юристів збільшилася з початку січня на 12%, що обумовлюється трьома причинами. По-перше, число скорочень зросло на 10-15%, що спричинило ріст кількості позовів від звільнених до компаній-роботодавців і викликало потребу останніх у юридичному захисті. По-друге, невидача депозитів привела до того, що вкладники стали все частіше вимагати гроші через суд, вдаючись до допомоги юристів. І по-третє, криза спричинила збільшення випадків банкрутства фірм, які також найчастіше не обходяться без юридичного супроводу. Цілком можливо, попит на юристів виросте вже в березні-квітні ще на 10-15%, що буде пов'язане з наміченими актами злиття й поглинання компаній. Оплата праці фахівців становить 3,5-6 тис. грн. на місяць.

4. Колектори

Колектори — фахівці, що займаються поверненням невиплачених кредитів із боржника. Про цю професію півроку тому ніхто й не чув. Проте, уже за останні два місяці попит на неї виріс на 8%. Це пояснюється збільшенням кількості колекторських компаній — тільки в Києві із грудня цього року їх стало на 50% більше. Дефіцит співробітників вони відчувають досить гостро, тому що таких фахівців ніде спеціально не готують: це повинні бути люди зі знанням нюансів фінансової сфери й досвідом роботи в силових структурах. Сьогодні колектори діляться на тих, хто "обробляє" боржника по телефону, і тих, хто спілкується з ним особисто. Щомісячна зарплата перших становить близько 2-2,5 грн., других — удвічі більше, 4,5-5 тис. грн.

Варто відзначити, що буквально три-чотири місяці тому набула поширення професія антиколектора, задача якого полягає у захисті клієнта від неправомірних дій колекторів. Оплата їхньої праці складає у середньому 3-3,5 тис. грн. на місяць.

5. Внутрішні аудитори

Попит на цих фахівців, що збільшився із січня на 6%, обумовлений їхніми обов'язками — контролем над прибутком і витратами компанії, складанням бюджету й аналізом ефективності його виконання. Якщо ще наприкінці осені внутрішні аудитори наймалися в основному великими фірмами, що готувалися до умов жорсткої економії (приблизно 70% роботодавців), то вже на початку 2009-го року до їхніх послуг стали прибігати й середні компанії (близько 30%). Зарплата цих фахівців залежить від їхніх знань міжнародних стандартів фінансової звітності IAS, IFRS і від наявності в компанії-наймача іноземного капіталу. У середньому оплата коливається на рівні від 6 до 15 тис. грн.

За матеріалами порталу Rabota.ua

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1108


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua