НОВИНИ від 11.03.2009

Як уникнути «розриву» в лідерстві

Більшість представників різних компаній вважають, що сам факт знання про те, що найближчими роками очікується масовий відхід представників покоління baby boomers на пенсію, дозволить підготуватися до лідерського наступництва. Чи, простіше кажучи, підготувати молодше покоління до того, що саме вони стануть на чолі великих корпорацій. На жаль, ситуація часто виявляється зовсім не такою простою, як здається на перший погляд. І більшість компаній все-таки постраждають від зміни поколінь, відчувши на власній шкурі, що означає змінити топ-менеджера.

За результатами дослідження, проведеного компанією CPP, яка займається тренінгами та організаційним розвитком, більшість американських компаній не мають жодного уявлення, як "відповісти" на необхідність оновлювати лідерський склад компанії.

Глобальне опитування HR-менеджерів виявило, що більше, ніж 7 із 10-ти респондентів у США та понад 60% в загальному у світі страждають від нестачі талановитого та кваліфікованого персоналу, який здатен зайняти найвищі посади. При цьому, їм постійно доводиться боротися з високим рівнем "вигорання" співробітників.

"Компаніям слід зважати на можливі наслідки. Адже слабкий рівень лідерства у компанії може мати непередбачуваний вплив на роботу компанії: починаючи від зниження мотивації працівників і закінчуючи зниженням результативності всієї компанії в цілому, — стверджує Майк Морріс (Mike Morris), один з ключових дослідників у CPP. — Дані дослідження вказують також і на те, що найм та розвиток лідерів у майбутньому ставатиме все більш та більш складним завданням. А отже компанії, які подбають про це заздалегідь — матимуть неабияку конкурентну перевагу".

Ключові виклики, які постають перед представниками наступного покоління лідерів, включають: динамічне і надзвичайно мінливе конкурентне середовище, проблеми "утримання знань" у компанії, необхідність постійно вдаватися до інновацій, різницю між поколіннями, а також, оскільки криза у світі набирає нових обертів — необхідність постійно займатися скороченням витрат.

Втім, більшості проблем, пов'язаних із лідерським наступництвом можливо уникнути, якщо забезпечити дієвий процес "планування наступників", створити ефективний процес передачі знань від покоління до покоління та впровадити довгострокову програму лідерського розвитку.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1110


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua