НОВИНИ від 07.04.2009

Власники бізнесу «тонуть» у «морі» резюме

Зважаючи на те, що на кожну вакансію сьогодні пробують подати свою кандидатуру в середньому 10 людей, можна було б припустити, що з таким вибором менеджерам тепер набагато легше обирати найталановитіших спеціалістів. Але, як виявилося, таке "різноманіття" тільки ускладнює їм життя.

Наприклад, рівень безробіття у Великобританії сягнув поділки у два мільйони, тоді як у США кількість безробітних досягла абсолютного рекорду за 26-річний період. "Війна за таланти", яка точилася на всесвітньому ринку всього лише рік тому, однозначно залишилася у минулому.

Але, за даними нового дослідження, така перенасиченість ринку людьми, які перебувають у пошуку роботи, замість того, щоб полегшити життя для менеджерів, навпаки — ускладнила його. Більшість із них до сих пір не здатні знайти хороших спеціалістів. І причиною цьому є аж ніяк не їх відсутність, а радше надлишок пропозиції, коли відділи рекрутингу буквально "тонуть" у "морі" резюме від найрізноманітніших кандидатів.

У дослідженні, проведеному консалтинговою компанією Development Dimensions International (DDI) взяло участь 1910 рекрутингових менеджерів, а також понад 3500 кандидатів на посади із США, Австралії, Канади, Франції, Німеччини та Великобританії.

Його основним висновком стало те, що близько двох третин рекрутерів побоюються пропустити важливу інформацію про кандидата, яка потенційно могла б стати вирішальною при прийнятті рішення про його найм.

Майже половина респондентів — 44% — до сих пір змушені покладатися на власну інтуїцію при прийнятті подібних рішень, тоді як 47% визнали, що на прийняття рішення їм потрібно не більше, ніж 30 хвилин.

"Економічна рецесія наповнила передпокої рекрутингових відділів компаній натовпами безробітних. Але така велика пропозиція, на жаль, не призвела до підвищення якості відбору та найму", — наголошує Скот Еркер (Scott Erker), віце-президент DDI Selection Solutions Group.

Дослідження також відзначає, що на інтерв'ю почали частіше звучати "некоректні" запитання, які стосуються особистого життя кандидатів. Але найгірше те, що 40% рекрутерів навіть не здогадуються, які запитання вважаються особистими, а задавати їх під час інтерв'ю абсолютно неприпустимо.

Наприклад, мало хто знає, що запитання, пов'язані зі здоров'ям не можна задавати на робочому інтерв'ю. До того ж розряду належать запитання: "А Ви одружені?" чи "А Ви збираєтесь заводити дітей найближчим часом?" Ці запитання жодним чином не стосуються функціональних компетенцій співробітника, а отже задаються тільки для того, щоб дискримінувати людину за тими чи іншими ознаками. Після найму, якщо людина матиме таке бажання, вона чудово сама розповість про свою сім'ю, здоров'я та дітей.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1121


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua