НОВИНИ від 28.05.2009

Гарно виглядаєте — краще заробляєте

Всім нам хотілося б вірити, що ми отримуємо зарплатню відповідно до наших знань, навичок та умінь. Проте, як завжди, реальність виявляється менш справедливою, ніж хочеться. Привабливий вигляд та приємна посмішка працівника мають куди більший вплив на його компенсаційний пакет, ніж повинні були б.

Досвід, знання та навички, звісно ж, мають неабияке значення під час прийняття рішення про формування зарплатні. Втім, відчуття впевненості у власних силах і фізична привабливість можуть також "похитнути" шальки терезів при переговорах щодо матеріальної компенсації.

За даними дослідження, проведеного University of Florida, люди, які шукають престижну і високооплачувану роботу, можуть бути неприємно здивовані тим, що на їхню зарплатню впливатимуть не тільки об'єктивні фактори (такі як досвід чи навички), але й цілком суб'єктивні (такі як привабливість та самовпевненість).

Зовнішній вигляд та впевненість у власних силах допомагає кандидатам виділитися із натовпу людей, які шукають роботу.

"Про вплив зовнішнього вигляду (а точніше кажучи — привабливості) на рівень зарплатні співробітника відомо ще зовсім небагато, — розповідає один з авторів дослідження Тімоті Жадж (Timothy Judge). — Достеменно відомо лише одне: незалежно від рівня інтелекту, відчуття людської самооцінки підсилюється її привабливістю, а це, в свою чергу, впливає на рівень компенсації, на яку ця людина може претендувати".

У дослідженні взяли участь майже 200 респондентів віком від 25 до 75 років, які проходили інтерв'ю три рази з перервою у шість місяців. Вони відповідали на запитання про їхній прибуток, освіту, фінансові стреси, а також намагалися оцінити, наскільки задоволені чи розчаровані вони своїми досягненнями на роботі.

Кілька різних людей із дослідницької команди оцінювали привабливість респондентів (беручи до уваги їх стать та вік). Таким чином кожен учасник дослідження отримав свій рейтинг привабливості.

Дослідники виявили, що фізична привабливість мала надзвичайно високий вплив на прибутки людини, наскільки освіченими вони були, а також — наскільки високо оцінювали самі себе.

Втім, яким би революційним не виявилося це дослідження, хорошою новиною можна вважати те, що інтелект все-таки виграв першість у фізичної привабливості при відборі людей на високі і високооплачувані посади.

Ще один фактор, який може впливати на дані результати, полягає в тому, що привабливі люди зазвичай більше впевнені у власних силах. Як наслідок — вони менше піддаються фінансовим стресам та заробляють більше.

Єдиний спосіб для менеджерів позбавитися своїх упереджень — більше уваги приділяти об'єктивній оцінці знань та навичок, час від часу проводячи аналіз результативності роботи та різноманітні тести.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1138


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua