НОВИНИ від 26.11.2010

Що очікує управління ризиками?

Управління ризиками стикнулося з безпрецедентним рівнем затребуваності під впливом фінансової кризи. Втім, кількість компаній, у яких управління ризиками виведене на стратегічний рівень, залишається вкрай несуттєвою. Нове дослідження, проведене компанією Economist Intelligence Unit (EIU), виявило, що більшість організацій не поспішають здійснювати суттєві інвестиції в управління ризиками, а також інтегрувати управління ризиками у свої повсякденні функції та культуру компанії.

Ще досі більшість компаній не зуміли усвідомити стратегічну роль управління ризиками. Топ-менеджери називають ідентифікацію нових ризиків — таких як низький попит чи нестабільність ринку — ключовим завданням функції управління ризиками. Але тільки третина з них може з гордістю назвати свої компанії ефективними у справі прийняття та оцінки нових ризиків.

Дана проблема поглиблюється тим фактом, що більшість компаній не спроможні залучити функції управління ризиками у прийняття ключових бізнес-рішень. Рідкісні компанії очікують, що фунції управління ризиками відіграватимуть хоча б роль підтримки в процесі прийняття рішень. І лише чотири із 10-ти стверджують, що аналіз, наданий функцією управління ризиками, буде використовуватися для встановлення корпоративної стратегії.

Як наслідок, робота більшості управлінців у сфері аналізу ризиків, зводиться зовсім не до допомоги та сприяння досягнення стратегічних цілей лідерам компаній, а радше до контролю та моніторингу.

"Напередодні фінансової кризи ми чули багато історій про управління ризиками, яке сприймалося як "гальмо" для бізнесу", — розповідає Ян Скотт (Iain Scott), головний редактор Economist Intelligence Unit. — "Через три роки ситуація докорінно змінилася — сьогодні вже ніхто не сумніваєтья у важливості функції управління ризиками. Втім, до сьогодні більшість організацій так і не навчилися пов'язувати функцію управління ризиками із загальною стратегією компанії. Найчастіше основною перешкодою на шляху до ефективного управління ризиками виявляється корпоративна культура або слабка комунікація".

Звіт вказує на нестачу інвестицій як іншу ключову причину інтеграції управління ризиками до стратегічного процесу прийняття рішень у компанії. Попри очевидну важливість цього напрямку, управління ризиками так і не зуміло залучити достатні фінансові інвестиції. Насправді, менше, ніж половина компаній інвестували у подібні процеси, і менше, ніж чверть збільшили кількість персоналу, який би займався цими процесами.

Як наслідок, існує велика небезпека, що важливість функції управління ризиками знову знизиться разом із поверненням економіки до стабільності. А це, в свою чергу, цілком може стати передумовою наступної кризи.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1291


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua