НОВИНИ від 19.10.2011

Тягар великих сподівань

А ваша склянка зазвичай наполовину порожня чи наполовину повна? Чи звертаєте ви увагу на яскраві миті життя? Позитивний світогляд має багато переваг, однією з яких є впевненість у власних силах, яка часто веде до просування по кар'єрній драбині.

Але за даними дослідження, опублікованого в Journal of Occupational and Organizational Psychology, занадто позитивний світогляд може призвести до нереалістичних очікувань. І якщо ці очікування не виправдаються, найбільш ефективні в минулому співробітники ризикують перетворитися на "стадо незадоволених оптимістів".

Дослідники Олівія О'Ніл (Olivia O'Neill), Лаура Стенлі (Laura Stanley) та Чарльз О'Рейлі (Charles O'Reilly) простежили за кар'єрами 132 студентів MBA, які демонстрували високий рівень оптимізму та оцінювали свої перспективи в яскравих кольорах.

Несподіваним висновком стало те, що підвищення рівня оптимізму всього на одиницю (для цього була розроблена спеціальна методика, яка дозволяла оцінювати оптимізм) призводила до підвищення зарплатних очікувань аж на $100 000.

Спостереження за групою студентів MBA проводилося протягом восьми років і після закінчення цього періоду можна стверджувати, що індивіди, яким не вдалося досягнути бажаного рівня компенсації, виявилися набагато менш стійкими і набагато частіше вдавалися до зміни компанії, ніж студенти з менш амбітними сподіваннями щодо свого потенціалу. Таким чином більш оптимістичні (амбітні) працівники за восьмирічний період змінили в середньому 4 компанії, тоді як їх менш амбітні колеги змінили всього дві компанії.

Втім, зміна компаній не принесла надмірним оптимістам відчуття задоволення. Люди з високим рівнем амбіцій, яким не вдалося досягнути бажаного результату, виявилися менш щасливими "в цілому".

Висновок дослідження стверджує наступне: "Ключ до довгострокового задоволення може полягати в управлінні очікуваннями та рівнем оптимізму, замість того, щоб гнатися за нереалістичними ідеалами".

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1368


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua