НОВИНИ від 04.07.2012

Як стать працівника впливає на його участь в командній роботі

Існує безліч книг та статей, які діляться порадами щодо підвищення ефективності командної роботи. Але до недавнього часу більшість із них повністю ігнорували один фактор — наші гормони. Останні дослідження свідчать, що стать має ключовий вплив на те, як і з ким ми взаємодіємо.

На початку 2012-го року було опубліковано дослідження, яке засвідчило, що гормон тестостерон знижує в людях бажання до співпраці і робить їх більш егоцентричними. Надлишок тестостерону, по суті, робить нас сліпими до точок зору, думок та ідей інших людей.

Нове дослідження, проведене компанією Innovisor, мало на меті виявити, як подібні процеси проявляються на робочих місцях та продемонструвати, що люди більше налаштовані на співпрацю з особами тієї самої статі, що й вони.

Участь у дослідженні взяло більше 1000 респондентів із 30-ти країн. Дослідження засвідчило, що жінки більш схильні до співпраці і у більшості випадків хотіли б працювати в команді. В свою чергу, чоловіки далеко не завжди розділяють це бажання.

"До сьогодні гендер не вважався фактором, який було б брати до уваги при управлінні співпрацею чи підвищення продуктивності. Про нього взагалі не говорили", — пояснює експерт Innovisor Джеппе Вілстрап Хансгард (Jeppe Vilstrup Hansgaard).

"Для бізнесу дуже важливо визначити бар'єри на шляху до ефективної співпраці, оскільки їх усунення має потенціал до суттєвого зростання результативності компанії".

Ще один цікавий факт, який став відомим завдяки дослідженню, полягає в тому, що як чоловіки так і жінки на 40% більш продуктивно і з більшим задоволенням працюють з людьми тієї самої статі, що й вони.

"Стать впливає і на нашу здатність об'єктивно оцінювати ситуацію", — додає Хансгард.

Один із найкращих способів зробити співпрацю більш ефективною — це провести серед співробітників і менеджерів освітню кампанію, яка б пояснила їм, яким чином працює взаємодія між людьми. Співпраця повинна бути дисциплінованою, щоб пересвідчитися, що правильні люди працюють над досягненням правильних цілей.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1421


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua